18 april 2019 In de media

Voorlaatste speelronde verplaatst

De KNVB verplaatst speelronde 33 van de eredivisie van zondag 28 april naar woensdag 15 mei. Die speelronde wordt daarmee niet de voorlaatste maar de laatste speelronde. Ook de play-offs voor promotie/degradatie en voor het Europese ticket zullen hierdoor verschuiven.
,Dit wordt gedaan om aan de samen afgesproken voorwaarde van minimaal twee volledige dagen rust tussen twee wedstrijden te kunnen voldoen. Dat is het uitgangspunt voor onze competitieplanning. Dat geldt voor alle clubs en dat geldt voor alle competities waarin ze spelen; eredivisie, bekertoernooi en Europees voetbal”, legt Eric Gudde, directeur betaald voetbal, uit. 

Bestuurders van de achttien eredivisieclubs kwamen vandaag in het KNVB-bondsgebouw bijeen om te praten over het vervolg van de competitie. De Amsterdamse club heeft de halve finales van de Champions League bereikt en daar had de voetbalbond bij het plannen van de competitie geen rekening mee gehouden. De clubs moeten de plannen nog wel bespreken met de gemeenten en politie. ,,We hebben vooraf alle belangen meegewogen dus denken dat het zo haalbaar is’', aldus de bond in een persbericht.

Of alle clubs het eens zijn met de verplaatsing? Gudde: ,,We lopen tegen een probleem aan waarbij de makkelijke oplossing niet bestaat. De opties met de minste consequenties zijn de afgelopen weken uitgewerkt en intensief besproken met betrokken clubs en partijen, maar waren om diverse redenen niet in te vullen. Aan de opties die nu overblijven kleven meer nadelen. We zijn ons er daarom van bewust dat het onmogelijk is om iedereen tevreden te stellen, maar er moet een knoop worden doorgehakt .”

Alleen De Graafschap – Ajax verplaatsen was volgens de KNVB geen optie, omdat de voetbalbond de laatste twee speelrondes tegelijk wil afwerken. ,,Clubs en fans verdienen een eerlijk en zo spannend mogelijk slot van de competitie, vandaar het uitgangspunt van tegelijkertijd spelen op de laatste twee speeldagen. Ajax speelt voor het kampioenschap en De Graafschap verkeert in de gevarenzone voor degradatie. Niet alleen zou de ontknoping dan blijven steken op één wedstrijd die later wordt gespeeld, hierdoor krijgt De Graafschap ook meer tijd om zich op deze voor hen wellicht beslissende wedstrijd voor te bereiden dan de andere degradatiekandidaten.”

De KNVB heeft ook nog een verzoek neergelegd bij de UEFA, maar de wedstrijd tussen Tottenham Hotspur en Ajax (dinsdag 30 april) kon om contractuele afspraken niet naar de woensdag worden verplaatst.

Programma
Saillant detail: koploper Ajax speelt nu de laatste competitiewedstrijd van het seizoen op bezoek bij De Graafschap. In diezelfde wedstrijd verspeelden de Amsterdammers in 2016 de titel door met 1-1 gelijk te spelen. 

Dit zijn nu de wedstrijden in de laatste speelronde van de eredivisie: De Graafschap – Ajax, PSV – Heracles Almelo, Fortuna Sittard- Feyenoord, FC Utrecht – SC Heerenveen, Excelsior – AZ, NAC Breda – PEC Zwolle, VVV-Venlo – Vitesse, ADO Den Haag – Willem II en FC Emmen – FC Groningen.

Gelderlander / foto’s SV

Hoofdsponsor: