11 juli 2016 In de media

Voortaan maximaal twaalf wisselspelers op de bank

Het bestuur betaald voetbal heeft, met instemming van de Eredivisie, Jupiler League en het technisch platform van de KNVB, besloten om het aantal spelers op het wedstrijdformulier uit te breiden van 18 naar 23.
Dit betekent dat er in plaats van zeven voortaan maximaal twaalf wisselspelers op de bank en/of in de dug-out mogen zitten. De wens voor deze uitbreiding vloeit voort uit het rapport 'Winnaars van Morgen', dat met experts uit alle geledingen van de voetbalwereld is opgesteld om het Nederlands voetbal naar een hoger plan te tillen.

Trainers werken in de voorbereiding op een wedstrijd gemiddeld met 20 tot 24 spelers. Op de wedstrijddagen moesten de spelers 19 tot en met 24, die geen deel uitmaakten van de wedstrijdselectie op de tribune plaatsnemen. “Dankzij de uitbreiding blijven zij betrokken bij de voorbereiding op de wedstrijd. Dat bevordert het teamproces en de ontwikkeling van jonge spelers”, zegt de aanjager van het plan Winnaars van Morgen, technisch manager Jelle Goes van de KNVB.

Niet verplicht

Clubs zijn niet verplicht om de wedstrijdselectie uit te breiden en vrij om deze op de wedstrijddag aan te passen. Een praktisch gevolg is dat de clubs de ruimte zullen scheppen in of naast de dug-outs. Het besluit is van toepassing op alle competities betaald voetbal, KNVB Bekerwedstrijden, play-offs en het duel om de Johan Cruijff schaal.

Het onderhavige wijzigingsbesluit geldt per 1 juli 2016 tot en met 30 juni 2017, ofwel vanaf komend seizoen.

Wijzigingsbesluit

Winnaars van morgen
 

KNVB / Foto’s SV

Hoofdsponsor: