9 augustus 2012 In de media

Vooruitblik Eredivisie: wie eindigt op welke plek?

Nog één nachtje slapen, dan rolt de bal weer in de Eredivisie. Maar wie kan de verwachtingen waarmaken en wie zakt door het ijs? Tijd voor de jaarlijkse voorbeschouwing van FCUpdate.nl, welke ploeg eindigt op welke plek? (red.) Een van de vele, uiteraard, maar toch altijd aardig om te lezen.
1. PSV
Zelden zal een team dat de afgelopen vier jaar níet in de top-twee van de Eredivisie eindigde, zo torenhoog favoriet zijn geweest voor het landskampioenschap als PSV komend seizoen. Maar waar de concurrentie deze zomer steunpilaren zag verdwijnen, wist PSV de ploeg juist gericht te versterken. Met Dick Advocaat op de bank en Mark van Bommel als leider op het veld, oogt PSV zeer sterk. In Eindhoven neemt men dit jaar alleen genoegen met de titel en die zal er ook komen.

2. Ajax
De kampioen van de afgelopen twee jaar doet dit seizoen een stapje terug. Dat is niet zo gek, want met Jan Vertonghen verloor het deze zomer de speler die het elftal vorig seizoen op cruciale momenten op sleeptouw nam. Ajax heeft zich tot dusver zeer rustig gehouden op de transfermarkt en zal ongetwijfeld nog een paar aankopen doen, maar het zal wel een tijdje duren voordat het vernieuwde Ajax zo goed staat als voor de zomer. Plek twee dus, komend seizoen.

3. FC Twente
Het was niet best, wat FC Twente de laatste maanden van het vorige seizoen liet zien. Het is dat het Fair Play-klassement bestond, anders had de ploeg zelfs niet eens Europees voetbal mogen spelen dit jaar. De grote vraag is hoe het komend jaar gaat. Luuk de Jong en Ola Jong zijn vertrokken, maar met Dusan Tadic, Luc Castaignos, Felipe Gutierrez, Robbert Schilder, Andreas Bjelland en Dmitriy Bulykin zijn prima versterkingen gehaald. Met verder nog Douglas, Leroy Fer en Nacer Chadli aan boord, heeft FC Twente genoeg kwaliteit om in de top-drie te eindigen.

4. Feyenoord
Wat kan Feyenoord komend seizoen? De ploeg is zijn hele succesvolle as (Vlaar-El Ahmadi-Bakkal-Guidetti) deze zomer kwijt geraakt en dat zal zijn uitwerking niet missen. De clubleiding verdient een pluim voor de spelers die ondanks de beperkte financiële middelen als vervangers binnengehaald zijn, maar een herhaling van de tweede plek van vorig seizoen lijkt te veel gevraagd. Als Feyenoord zich direct plaatst voor de Europa League, levert het weer een topprestatie.

5. AZ
Net zoals Ajax, FC Twente en Feyenoord is AZ deze zomer zijn beste speler kwijt geraakt. Rasmus Elm, die man die de Alkmaarders vorig seizoen zo vaak over het dode punt hielp, is weg. Bovendien is het ook nog maar de vraag of Niklas Moisander blijft. Ook zonder hen heeft AZ een prima ploeg, maar meedoen om de titel of een plek in de top-drie lijkt te hoog gegrepen.

6. Vitesse
Kampioen worden, dat is de ultieme ambitie van Vitesse. Het liefst zo snel mogelijk. Des te opvallender is dat de ploeg zich tot op heden niet echt geroerd heeft op de transfermarkt. De nieuwe coach, Fred Rutten, is eigenlijk de meest opvallende nieuweling in Arnhem. Met Bony, Van Ginkel, Kalas en Reis heeft Vitesse leuke spelers en mag een plek in het linkerrijtje geen enkel probleem zijn, maar veel meer dan dat lijkt niet reëel. Tenzij er eind augustus nog echte versterkingen gehaald worden. Komt Theo Janssen, dan kan deze voorspelde plek zes zomaar ineens plek vier worden.

7. FC Groningen
Als er een prijs uitgereikt zou worden voor de meest kleurloze ploeg, had FC Groningen vorig seizoen een goede kans gemaakt. De Groningers begonnen prima aan het seizoen, maar zakten daarna zó ver weg dat een wedstrijd regelmatig pijn deed aan de ogen. Het roer is deze zomer omgeslagen, met Robert Maaskant is een coach binnengehaald die de club nieuw elan moet geven. FC Groningen neemt dit seizoen revanche op zichzelf, eindigt keurig als zevende en mag de play-offs om Europees voetbal in.

8. SC Heerenveen
Met een zevende plek eindigt FC Groningen bóven streekgenoot en rivaal SC Heerenveen, want de Friezen gaat een zwaar jaar tegemoet. Het is niet niks om (vrijwel) je hele voorhoede de verliezen, zeker als die voorhoede vorig seizoen juist het verschil maakte. Zonder Bas Dost, Luciano Narsingh en mogelijk ook Oussama Assaidi blijft een heel beperkt elftal over, zal ook Marco van Basten ondervinden. Een plek in het linkerrijtje en deelname aan de play-offs, meer zit er niet in.

9. Roda JC Kerkrade
Het afgelopen jaar greep Roda JC net naast deelname aan de play-offs, maar komend seizoen moet de ploeg weer mee kunnen doen om de Europese tickets. Met Krisztian Nemeth en Sanharib Malki heeft de ploeg van de nieuwe coach Ruud Brood een uitstekende voorhoede en Brood heeft de afgelopen jaren bij RKC bewezen dat hij het maximale uit zijn ploeg kan halen. Plek negen, dat zou een prima begin zijn van het huwelijk tussen de Limburgse club en de nieuwe coach.

10. FC Utrecht
FC Utrecht gaat het seizoen in met een selectie die vrijwel hetzelfde is als een jaar geleden. De enige wijziging betreft de doelman, want Robbin Ruiter is de nieuwe man onder de lat. Verder zal de club vooral hopen op de ontwikkeling van spelers als Alexander Gerndt, Johan Martensson en Marcus Nilsson. Zij kwamen een jaar geleden naar Utrecht, maar wisten in hun eerste seizoen niet aan de verwachtingen te voldoen. Als dat nu wel lukt, kan de ploeg wellicht dicht bij de eerste negen komen.

11. NEC
NEC doet komend seizoen een klein stapje terug. Met onder meer nieuwelingen Evander Sno en Geert-Arend Roorda hebben de Nijmegenaren een prima elftal, maar op het oog zit er niet echt een speler in de selectie van NEC die even tien tot vijftien doelpunten maakt. Dat gebrek aan stootkracht kan de ploeg van trainer Alex Pastoor wel eens een plek in het linkerrijtje van de Eredivisie gaan kosten.

12. Heracles Almelo
Het viel misschien niet zo op, maar Heracles Almelo heeft best een aardige selectie bij elkaar gesprokkeld deze zomer. De basis was natuurlijk al aardig, maar met onder meer Jeroen Veldmate, Milano Koenders, Dario Vujicevic en Geoffrey Castillion heeft de ploeg van coach Peter Bosz er leuke spelers bij gehaald. Dat moet ruim voldoende zijn voor een plek in de middenmoot.

13. ADO Den Haag
ADO Den Haag moet zich dit seizoen zonder al te veel problemen veilig kunnen spelen. Met Rydell Poepon heeft de ploeg een garantie voor doelpunten in huis gehaald, terwijl ook Danny Holla en Vito Wormgoor prima aanwinsten zijn. De ploeg is met onder meer Lex Immers en Chris Kum ook wel iets kwijt geraakt, maar ADO gaat de degradatiezone dit seizoen ver achter zich laten.

14. NAC Breda
De Parel van het Zuiden viert in september 2012 zijn honderdjarig bestaan, maar een eeuwfeest hoeft niet per se te leiden tot een mooi jaar. Sterker nog, NAC Breda zou het wel eens heel zwaar kunnen gaan krijgen in de Eredivisie. Met Hadouir, De Roover en Looms zijn aardige spelers binnengehaald, maar al met al lijkt de selectie er deze zomer niet sterker op te zijn geworden. Als NAC zonder problemen het hoofd boven water houdt, mag het zijn handjes dichtknijpen.

15. RKC Waalwijk
RKC Waalwijk leverde vorig seizoen eigenlijk de beste prestatie van alle teams uit de Eredivisie. Als gedoodverfde degradant bijna Europees voetbal halen, de kleine Brabantse ploeg overtrof zichzelf. Die prestatie herhalen is eigenlijk onmogelijk, het eerste doel zal zijn om boven de rode streep te eindigen. Dat zal al lastig genoeg worden, maar het gaat lukken. Met de nieuwe coach Erwin Koeman eindigt de ploeg als vijftiende en ook dat zou een goede prestatie zijn.

16. Willem II
In de Jupiler League eindigde Willem II vorig seizoen ver onder Zwolle, maar op het hoogste niveau zullen de rollen omgedraaid zijn. De ploeg uit Tilburg heeft deze zomer een aantal heel aardige spelers binnengehaald en beschikt over voldoende kwaliteit en know-how om directe degradatie te voorkomen. De Tricolores blijven er in, via de nacompetitie.

17. PEC Zwolle
Als trotse kampioen van de Jupiler League mag PEC Zwolle het komend seizoen gaat proberen op het hoogste niveau. Dat zal niet meevallen, want Ajax-uit is heel wat anders dan Telstar-uit. Het zal even wennen, vooral qua speelstijl, maar Zwolle gaat zijn belangrijkste doel bereiken: directe degradatie ontlopen. Plekje zeventien, dat wordt het voor Art Langeler en zijn mannen.

18. VVV Venlo
VVV Venlo is de laatste jaren een beetje het Houdini van de Eredivisie geworden. De afgelopen seizoenen bakte de ploeg er een deel van de competitie heel weinig van, maar had het telkens de mazzel dat één of twee ploegen slechter waren. Via de nacompetitie redde het vervolgens, ternauwernood, het vege lijf. Die ontsnappingsacts kunnen niet goed blijven gaan en dit jaar gaat het doek dan ook vallen voor de Limburgers. Het wordt spannend, maar VVV gaat het niet redden.

FCUpdate

Hoofdsponsor: