26 juni 2012 In de media

Voorzitterschap levensgevaarlijk bij Plovdiv

Het voorzitterschap van voetbalclub Lokomotiv Plovdiv is een levensgevaarlijke baan. Sinds 1995 zijn zes voorzitters doodge­schoten.
Een groep Bulgaarse jour­nalisten, verzameld in het ‘Organi­zed Crime and Corruption Repor­ting Project’, deed onderzoek naar voetbalgerelateerde moorden.

Na de val van de Muur begonnen groepen worstelaars – een van de grootste sporten in Bulgarije – ‘ be­veiligingsbedrijven’. Geld dat werd verdiend met afpersing, moord, gokken, autodiefstal en prostitutie werd in het voetbal geïnvesteerd.

Het eerste slachtoffer was George Kalapatirov, bijgenaamd Joro de Ita­liaan. Hij verdiende een kapitaal in Italië en kocht Lokomotiv. In de nacht van 6 april 1995 werd zijn au­to beschoten. Zijn opvolger Georgi Prodanov verongelukte op 15 juli 1995. Zijn remleidingen bleken doorgesneden.

De volgende voorzitter, Petar ‘ De Kruk’ Petrov werd op 24 maart 1998 voor zijn huis doodgeschoten, vermoedelijk met een AK47. Op 2 maart 2005 werd voorzitter Nikolaï Popov doodgeschoten nadat hij met een knuppel was bewerkt.

Voorzitter Georgi Iliev werd op 25 augustus 2005, enkele uren na de overwinning van Plovdiv op OFK Beograd in de UEFA Cup, neerge­schoten door een scherpschutter.

Ilievs weduwe verkocht de club aan kersenhandelaar Alexander Ta­sev- Ostap. Hij reed op 14 mei 2007 met zijn Mercedes door een chique wijk toen hij twee keer in het hoofd werd geschoten. Geen van de zes moorden is ooit opgelost.

Gelderlander

Hoofdsponsor: