8 februari 2014 In de media

Vormdip Vitesse duurt ook tegen ADO voort

Vitesse dreigt na een teleurstellende remise tegen ADO koploper Ajax verder uit het zicht te verliezen. De titelkandidaat beet zich in Arnhem stuk op de Hagenaars, die in het eerste duel van interim-coach Henk Fraser op basis van strijd en passie een verdiend punt ophaalden in Arnhem: 0-0.
Voor het eerst dit seizoen had Peter Bosz in zijn basisopstelling geen plek voor Mike Haven aar. De Japanse spits, die eerder al wel drie duels miste vanwege een schorsing, moest tegen ADO plaatsmaken voor Bertrand Traore. Met de dynamische huurling van Chelsea achtte de Vitesse-coach de kans groter om de statische ADO-defensie aan het wankelen te krijgen. Maar ook zonder de dissonant van de laatste weken en met het talent uit Burkina Faso speelde Vitesse lange tijd weinig klaar tegen de hekkensluiter.

In het eerste duel zonder de ontslagen Maurice Steijn en met interim-trainer Henk Fraser op de bank, verzamelden de Hagenaars zich m assaal voor de eigen doelm an. Op de tien ADO- verdedigers beet Vitesse zich keer op keer stuk en zonder bal hadden de mannen van Bosz de handen vol aan Mike van Duinen. De enige aanvaller van de bezoekers brak in het eerste kwartier drie keer door, maar schoot voorlangs of handelde te traag om een verrassende openingstreffer af te dwingen. Alberg was voor rust het dichtst bij een treffer. Zijn volley ging echter over het doel.

Tegen ADO bleek opnieuw dat Vitesse na de winterstop aan frivoliteit heeft ingeleverd. De ploeg van Bosz combineerde moeizamer en kan ook al weken niet teren op de individuele klasse van spelers als Lucas Piazon, Christian Atsu en Davy Propper. De vorm dip bij de Arnhemmers heeft ook te maken met de kennis die tegenstanders in de eerste helft hebben kunnen vergaren. Dinsdag liet Dick Advocaat met AZ al zien dat de titelkandidaat met een compacte speelstijl best te verslaan is.

Ook Fraser was met een hechte formatie in zijn eerste officiële duel als hoofdtrainer dichtbij een zege in Arnhem. Vitesse kon daarvoor ook niet winnen van Feyenoord en NEC. Want hoewel de ploeg van Bosz het heft na rust nog steviger in handen nam, bleven de grootste kansen voor de gedoodverfde degradatiekandidaat.

A-junior Danny Bakker dwong Piet Velthuizen tot twee keer toe tot een ingreep. Een doelpunt van de uitblinker was niet eens onverdiend geweest. De hand van de interim -coach was in Arnhem ook duidelijk zichtbaar. Maakten de Hagenaars tegen Heracles nog een uitgebluste indruk, tegen Vitesse was de passie overal op het veld zichtbaar. De tomeloze inzet waar Fraser na het ontslag van Steijn voor pleitte, was ook
de basis voor het verdiende punt.

Vitesse bleef ook met Zakaria Labyad en Mike Havenaar, die in blessuretijd nog wel op de paal schoot, als invallers ver van de oude vorm verwijderd. De titelkandidaat won dit jaar pas één eredivisieduel. Dat Vitesse na de winterstop een flinke stap terug heeft gedaan, blijkt ook uit de doelpuntenproductie. Voor het duel met AZ had Vitesse in alle competitieduels minimaal één keer gescoord. In de laatste twee wedstrijden kwamen de Arnhemmers niet één keer tot scoren.

AD / Foto’s SV

Hoofdsponsor: