2 december 2019 In de media

Vreemde dagen voor Bryan Linssen

Direct na een wedstrijd van de coach te horen krijgen dat hij opstapt; voor de Limburgse Vitesse-captain Bryan Linssen was het een nieuwe ervaring.
Helemaal onverwacht kwam het vertrek van coach Leonid Sloetski niet voor Bryan Linssen. „Als je vijf keer achter elkaar verliest, dan weet je bij een club als Vitesse dat zoiets kan gebeuren.” Maar de manier waarop de breuk duidelijk werd – de spelers van de Arnhemse ploeg hadden het zweet na de nederlaag tegen sc Heerenveen (afgelopen vrijdag) nog op hun lichaam staan toen de Rus vertelde er geen heil meer in te zien – was wel apart, vindt de oud-aanvaller van onder meer Fortuna Sittard, MVV en VVV. „Dat had ik nog nooit meegemaakt, zo direct na een wedstrijd in de kleedkamer.”

De dagen na het vertrek van Sloetski omschrijft Linssen (29) als ‘raar’. „Ineens zijn er vier trainers weg”, doelt hij op de drie Russische assistenten van de hoofdcoach die ook zijn opgestapt. „We zijn zaterdag met de spelers bij elkaar gekomen om te trainen, maar we hebben vooral veel gepraat. Daarna zijn we twee dagen vrij geweest om alles te laten bezinken.”

Overhalen

Van Linssen had Sloetski niet hoeven op te stappen. Heeft hij nog geprobeerd de trainer over te halen om tóch te blijven? „Nee, toen dat eenmaal naar buiten toe was gecommuniceerd, viel het niet meer terug te draaien. En Sloetski is bij zijn beslissing niet over één nacht ijs gegaan.”

De spits uit Neeritter werd door Sloetski, die aan zijn tweede seizoen bij Vitesse bezig was, tot aanvoerder gebombardeerd. „Hij was een echte mensentrainer. Heel warm. Je kon altijd bij hem terecht voor vragen. In Nederland zijn we van de regels. Sloetski niet. Als we de telefoon tijdens de lunch op tafel hadden liggen, zei hij daar niets van. Jullie zijn toch geen kinderen, stelde hij dan. Hij legde veel verantwoordelijkheid bij de spelers. Maar hij kon ook bikkelhard zijn als je iets niet goed deed. In Nederland praten coaches vaak in de wij-vorm. Dan is het ‘jullie’, niet ‘jij’. Sloetski maakte het persoonlijk. Hij was heel direct.”

Acht doelpunten

Beleeft Vitesse een sportieve crisis (de ploeg staat negende in de eredivisie), persoonlijk draait Linssen een goed seizoen. In vijftien wedstrijden scoorde hij acht keer. Ook dát is voor hem een nieuwe ervaring. „Zoveel heb ik er nog nooit voor de winterstop gemaakt.”

De Limburger / Foto’s SV

Hoofdsponsor: