24 januari 2016 In de media

Vroeg doelpunt Bazoer is genoeg voor zuinig Ajax

Dankzij een bijzonder vroeg doelpunt van Riechedly Bazoer heeft Ajax voor de tweede keer dit seizoen gewonnen van Vitesse.
De angstgegner van Frank de Boer -de coach verloor van geen enkele andere club vaker- moest binnen een halve minuut de 1-0 incasseren en was daarna ondanks een optisch veldoverwicht nooit bij machte om het de thuisploeg echt lastig te maken. Ajax verstevigt dankzij de zuinige zege de koppositie in de Eredivisie en mag nu afwachten hoe PSV het er zondag van afbrengt tegen FC Twente.

Met de snelste Eredivisie-goal in de Amsterdam ArenA ooit opende uitgerekend de deze week veelbesproken Bazoer op sensationele wijze de score. Vanaf de aftrap stoomde Mitchell Dijks als een stormram op met de bal, waarna hij met zijn voorzet voor problemen zorgde bij de Arnhemse afweer. Eloy Room kon de bal nog net wegwerken, maar deed dat in de richting van de inlopende Bazoer, die het leer beheerst in de lege hoek schoof. Ajax zat daardoor vroeg op rozen en leek in het eerste kwartier over Vitesse heen te gaan walsen.

Met name Anwar El Ghazi toonde zich een ware plaag voor linksback Kosuke Ota.Grote tegenvaller voor Ajax was het wegvallen van Kenny Tete, die de strijd moest staken vanwege een harde aanvaring met Isaiah Brown. De rechtsback speelde nog even door, maar liet zich na twintig minuten vrijwillig van het veld halen. Hij zag vanuit de catacomben hoe zijn teamgenoten leunden op de hechte afweer, terwijl er zo nu en dan via snelle tegenstoten gevaar werd gecreëerd.

Amin Younes verzuimde echter te profiteren van dom balverlies achterin bij Vitesse, terwijl El Ghazi zijn krachtige knal fraai gekeerd zag worden door Room. In aanvallend opzicht stelde het zoekende Vitesse daar weinig tegenover.

Het zou een voorbode blijken voor de tweede helft, waarin de Arnhemmers eerder en feller druk zetten. Ajax liet het echter gebeuren: de thuisploeg leunde rustig achterover, loerend op een snelle tegenstoot. Dat kon, omdat Vitesse er nauwelijks in slaagde om het Jasper Cillessen echt lastig te maken. De doelman van Ajax zag het grootste gedeelte van de tweede helft niet voor zich afspelen, maar behoudens een knal van afstand van Marvelous Nakamba hoefde hij vrijwel nooit serieus in actie te komen.

In het laatste kwartier leek de pijp leeg bij het elftal van coach Rob Maas. Ajax, dat het na rust in percentage balbezit ruim moest afleggen, kreeg daardoor nog kansen op de 2-0. Arek Milik ging echter op het moment suprême onderuit, waarna invaller Thulani Serero op het laatste moment werd gestuit door Room. Ook de sterk spelende Dijks kreeg nog een aardige mogelijkheid, maar zijn opportunistische poging vloog een aantal meters naast. De vroege 1-0 werd daardoor de eindstand.
 

Voetbalzone / Foto’s SV

Hoofdsponsor: