17 januari 2019 In de media

Vuurwerk in voetbalstadions verboden

Ook Arnhem en Vitesse slaan de handen ineen met alle andere betaalde voetbalclubs, de KNVB, Politie, het OM en gemeenten om vuurwerk uit het voetbal te bannen. Want voetbal en vuurwerk horen niet bij elkaar.
Voetbalsupporters mogen in en om stadions geen vuurwerk bij zich hebben en afsteken. Het openbaar ministerie vervolgt vanaf 16 januari 2019 alle overtreders strafrechtelijk.

Gevaar van vuurwerk in voetbalstadions
Vuurwerk in stadions is verboden. Het is gevaarlijk om vuurwerk af te steken op tribunes vol met mensen. Knalvuurwerk kan gehoorschade opleveren, fakkels kunnen brandwonden veroorzaken en giftige rook is schadelijk voor de longen. Ook kunnen supporters in paniek raken als er ineens (veel) rook ontstaat of iets ontploft.

Extra maatregelen vuurwerk in stadions
Het aantal incidenten met vuurwerk in stadions is de laatste seizoenen gestegen. Vanaf 16 januari 2019 gelden daarom extra maatregelen:

  • Supporters die zich niet houden aan het vuurwerkverbod worden strafrechtelijk vervolgd. Mogelijk ook een landelijk stadionverbod. Tot voor kort kregen zij vooral een lokaal stadionverbod.
  • Ook bij trainingen is vuurwerk niet toegestaan;
  • Voetbalclubs en gemeenten bespreken met supporters alternatieven, zoals een professionele vuurwerkshow;
  • Officiële websites, magazines en andere communicatiemiddelen van voetbalclubs tonen geen illegaal vuurwerk.
  • Dit hebben de Rijksoverheid, Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB), politie, Openbaar Ministerie, gemeenten en betaaldvoetbalclubs afgesproken. Ook de Europese voetbalorganisatie UEFA wil dat vuurwerk zo snel mogelijk uit alle voetbalstadions verdwijnt.

Sfeeracties met vuurwerk voor wedstrijden mogen nog wel, maar alleen als een professioneel bedrijf dit vuurwerk uitvoert en daarvoor een vergunning heeft van de provincie.
 

Facebook A.Marcouch / Foto’s SV – Facebook AM

Hoofdsponsor: