22 november 2019 In de media

VVCS-voorzitter: “De politiek moet optreden tegen racisme”

Evgeniy Levchenko, voorzitter van spelersvakbond VVCS (Vereniging van Contractspelers), pleit voor een strenger protocol met zwaardere straffen voor personen die zich schuldig maken aan racisme en discriminatie.
De in Oekraïne geboren Nederlander had onlangs persoonlijk contact met Ahmad Mendes Moreira, die zondag slachtoffer werd van racisme. "De politiek moet absoluut gaan optreden, het is een probleem vanuit de samenleving", zegt hij in gesprek met FCUpdate.nl.[Levchenko over racisme: "De politiek moet optreden"] [Levchenko over racisme: "De politiek moet optreden"]Levchenko sprak na de gebeurtenissen in Den Bosch namens de VVCS zijn steun uit aan Mendes Moreira. "Wij wilden alle hulp bieden om hem te beschermen en te ondersteunen", spreekt de 41-jarige oud-prof.

Levchenko zag de gebeurtenis bij FC Den Bosch – Excelsior met lede ogen aan en stelt dat er onmiddellijk ingegrepen moet worden om dit in de toekomst te voorkomen. "Er moeten nu regels komen bij de KNVB en de clubs. Clubs moeten sowieso meer hun verantwoordelijkheid pakken en dit keihard aanpakken. De KNVB zou meer bevoegdheid moeten krijgen om de clubs te kunnen straffen. Op welke manier dit gebeurt maakt mij niet zoveel uit, als er maar iets gaat gebeuren. Als je soms ziet wat er op de tribunes wordt gezegd, dan ben je bang om naar het voetbal te gaan met de kinderen. Dat mag absoluut niet. Dit is het ideale moment om het aan te pakken."

De VVCS is er om de belangen van de spelers te behartigen en kwam na het incident van afgelopen zondag bijeen. "Wij hebben met enkele spelers gepraat en zij waren heel resoluut. Er moet een protocol komen wat veel scherper en harder is. Niet alleen nu bij Den Bosch, maar ook bij de grote clubs. Een scheidsrechter moet direct een beslissing kunnen nemen, die bij Den Bosch heeft heel goed en resoluut gehandeld. Een scheidsrechter moet een wedstrijd direct kunnen stilleggen. Vanuit de VVCS willen wij dat spelers het heft in eigen handen kunnen nemen, zodat zij zelf gewoon van het veld kunnen stappen."

Levchenko hoopt dat het dit keer niet bij alleen praten blijft en stelde zelf enkele maatregelen voor om hard op te treden tegen de individuen die zich schuldig maken aan racisme. "In Engeland doen ze aan een meldplicht tijdens de wedstrijden. Daar kunnen wij in Nederland ook veel meer meedoen. Als clubs daar niet in meegaan zijn zij hypocriet", stelt hij.

De oud-speler van onder meer FC Groningen en Willem II weet dat het probleem veel groter is dan alleen de gebeurtenis rondom Mendes Moreira, maar is 'blij' dat het weer zoveel onder de aandacht is gekomen. "Ik weet dat Eric Gudde vrijdag met premier Mark Rutte gaat zitten. Ik hoop dat zij dan daadwerkelijk tot iets komen." Hij roept de politiek dan ook op om in actie te komen. "Zij moeten absoluut gaan optreden. Het is een veel groter probleem dan alleen in voetbal", vervolgt hij. "In de maatschappij komen ook allerlei problemen voor op het gebied van racisme en discriminatie. Daar wordt min of meer stilletjes over gedaan, maar het bestaat wel. Maar daar moeten we beginnen, voetbal is slechts een weerspiegeling van de maatschappij. Het is tijd om onszelf op de vingers te tikken en in de spiegel te kijken", spreekt hij stellig.

FcUpdate / Foto’s SV

Hoofdsponsor: