2 september 2019 In de media

Vyacheslav Karavaev: de beste rechtsback van de Eredivisie?

Liefst acht miljoen euro ontvangt Vitesse op de laatste dag van de transferwindow. Rechtsback Vyacheslav Karavaev vertrekt voor dit bedrag naar Champions League-deelnemer Zenit Sint-Petersburg.
Een aderlating voor Vitesse, dat het komend seizoen moet doen zonder misschien wel de beste rechtsback van de Eredivisie.Vandaag om 22:02 door Martijn RuijterWe hebben statistieken van WhoScored van vorig seizoen vergeleken om te beoordelen wie de beste rechtsback is. De spelers die meedoen aan de vergelijking zijn Noussair Mazraoui van Ajax, Denzel Dumfries van PSV, Jonas Svensson van AZ en dus Vyacheslav Karavaev van Vitesse.

Defensieve bijdrage

Het is natuurlijk lastig om een-op-een te kunnen oordelen over spelers die voor verschillende clubs spelen en daardoor in verschillende systemen. Toch valt er op basis van statistieken zeker wat te zeggen over de individuele kwaliteiten. Zo valt het bij Karavaev op dat hij veruit de minste overtredingen per wedstrijd maakt. De Vitesse-back maakt 0,5 overtredingen per wedstrijd, terwijl bijvoorbeeld Dumfries er gemiddeld 2,0 maakt.

Qua tackles zitten de vier kandidaten dicht bij elkaar, met een kleine winst voor Mazraoui (2,6 tackles per wedstrijd). De minste punten van Karavaev zijn intercepties en hoe vaak hij voorbij wordt gedribbeld. Dat Karavaev minder intercepties heeft en vaker voorbij wordt gedribbeld dan de overige spelers kan een verklaring zijn voor het feit dat hij ruim minder overtredingen per wedstrijd maakt. Defensief zijn de vier backs aan elkaar gewaagd en springt er niemand enorm bovenuit.

Offensieve bijdrage

De kracht van Karavaev ligt in zijn aanvallende kwaliteiten. Met zeven assists blijft hij Dumfries net voor (zes), al troeft Dumfries Karavaev wel af op doelpunten (vier om één). Karavaev kiest zijn momenten om aan te vallen en doet dit uiterst effectief, waar Mazraoui en Dumfries constant de aanval zoeken. Mazraoui en Dumfries dribbelen respectievelijk drie en twee keer zo vaak als Karavaev, maar worden beiden ook twee keer zo vaak van de bal gezet.

Karavaev levert op zijn beurt de meeste belangrijke passes af per wedstrijd en controleert de bal het beste. Wat vooral opvalt zijn de 1,0 voorzetten voor Karavaev, tegenover 0,4 (Mazraoui), 0,2 (Dumfries) en 0,3 (Svensson) én de 2,4 lange ballen per wedstrijd, tegenover 1,0 (Mazraoui), 1,4 (Dumfries) en 1,4 (Svensson). Desondanks heeft Karavaev met 78,1% het laagste passingpercentage.

Al met al valt er dus iets voor te zeggen dat Karavaev ten minste tot de drie beste rechtsbacks van de Eredivisie hoort. Svensson oogt spectaculair, maar presteert statistisch gezien in iedere categorie iets minder dan Karavaev, Mazraoui en Dumfries. Waar Mazraoui verdedigend sterk is, blinkt Dumfries uit in energiek aanvallen. Karavaev is voetballend gezien heel effectief, al laat zijn passnauwkeurigheid het iets afweten. Vitesse is hoe dan ook een sterkhouder kwijt. Maar: een monsterbedrag van acht miljoen euro kun je natuurlijk moeilijk weigeren.

Elf / Foto’s SV

Hoofdsponsor: