18 april 2021 In de media

Waarom Ajax – Vitesse de ideale bekerfinale is

Als Ajax het met één eredivisieclub moeilijk had dit seizoen, was het wel Vitesse. Liefst 24 doelpogingen deden de Arnhemmers in het eerste onderlinge competitieduel. Hoe pakt het vandaag uit bij de bekerfinale, vooral ook na de kater van Ajax in Rome?

Als Ajax vandaag tegen PSV had moeten spelen, waren er drie recente confrontaties als voorbereidingsmateriaal. Een bekerfinale tegen Feyenoord? Altijd beladen, maar Feyenoord ligt Ajax doorgaans wel. En AZ was als tegenstander ook een open boek geweest.

Maar Vitesse, onder trainer Thomas Letsch? Dat is op papier een zeer interessante finale-tegenstander. Want: nog vrijwel onbekend terrein. Al het hele seizoen stelt het op Duitse leest geschoeide elftal, met zijn afwijkende speelwijze, Nederland voor dilemma’s. ,,Ze zijn de revelatie in de eredivisie,‘’ stelt Erik ten Hag. ,,Ze presteren uitstekend, hebben van alle topploegen al gewonnen. Behalve van ons.‘’

Toch zag Ten Hag ook zijn eigen ploeg worstelen met Vitesse in het enige onderlinge treffen. Zomaar wat statistieken van databedrijf Opta uit het competitieduel van eind september in de Johan Cruijff Arena. Doelpogingen: 18 voor Ajax om liefst 24 voor Vitesse. Percentage balbezit: 47 versus 53. Passes: 352-392. En de gasten hadden die avond ook een grotere passnauwkeurigheid dan de thuisclub die daar juist zo om bekend staat. Dit alles wel met de aantekening dat Ajax één helft met tien man speelde, na rood voor Edson Álvarez, en uiteindelijk toch ‘gewoon’ met 2-1 won.

De bekerfinale is nu ook een slag tussen een frisse en een aangeslagen ploeg. De kater van Rome moet Ajax snel verwerken. ,,De nederlaag doet pijn. Die moet ook pijn doen’’, is Ten Hag eerlijk. ,,Maar we willen meteen revanche. Ik zie spelers die getergd zijn. Je hebt maar één kans om de bekerfinale te winnen. Ik denk dat het fysiek en mentaal goed zit.’’

Ajax won de beker onder Ten Hag eerder in 2019. Ook toen viel de eindstrijd in de week van een Europese slijtageslag. Maar Ajax nam destijds de spirit van een 0-1 zege bij Tottenham Hotspur in de halve finale van de Champions League mee naar de Kuip. Willem II werd vervolgens met 4-0 weggeblazen.

Bekerwinst voor Vitesse was er één keer, in 2017. Het was meteen de eerste hoofdprijs in de clubhistorie. Volgend jaar bestaat Vitesse 130 jaar.

Beide teams zullen voor lege tribunes een vliegende start willen. Ieder met zijn eigen wapens. Bij Ajax keert Sébastien Haller naar verwachting terug in de spits. Dat kan mooie duels opleveren met Danilho Doekhi, de Jong Oranje-international die een uitstekend seizoen draait. Leuk detail: Doekhi komt in de Kuip zijn oom bij Ajax tegen. Dat is assistent-trainer Winston Bogarde. Doekhi werd bij Jong Ajax zelfs één jaar gecoacht door Bogarde en leerde daarin veel. Of ze het daar na de finale nog over gaan hebben? ,,Als mijn oom dat al wil horen na een nederlaag’’, zei Doekhi deze week lachend in De Gelderlander.

Vitesse hoopt op de brille van Oussama Tannane en de impulsen van libero Riechedly Bazoer. Ook die twee hebben een verleden bij Ajax, wat nog net wat extra motiveert. Maar het lijntje bij deze twee adrenalinemannetjes is dun. Blijven ze in een bekerfinale onverstoorbaar, óók als het in fases van de strijd tegenzit? Bij Ajax – Vitesse in september kookte het potje uiteindelijk tóch over. Bazoer wilde na affluiten op de vuist en ruziede met Dusan Tadic en Daley Blind.

Met Blind ontbreekt nu een belangrijke pion aan Ajax-kant. Ten Hag kijkt wel uit om het als excuus op te voeren. Het telt ook niet in topvoetbal, maar in Rome ontbrak het Ajax donderdagavond gaandeweg de tweede helft toch aan ideëen. Passes achter de laatste lijn van de tegenstander neerleggen, het spel over grote afstanden snel verplaatsen; zonder Blind teert Ajax vooral daar op in.

Een vraag is ook: hoe gaan de jongste Ajacieden om met de bulk aan topduels kort op elkaar? Ten Hag: ,,Je voert gesprekken met ze, begeleidt ze. Statussen gaan veranderen. Ryan Gravenberch was eerst onbekend, donderdag in Rome kreeg hij ineens mandekking. Moet hij ook weer een antwoord op vinden. Interessant.‘’

Ook Vitesse zal Ajax tot het uiterste tergen. ,,Ajax is favoriet, maar zij hebben het echt niet de hele week over de bekerfinale gehad’’, beseft Danilho Doekhi. ,,Wij doen het inderdaad heel goed tegen de topclubs. Die graven zich niet in tegen ons, zo krijgen we meer ruimte. Dat ligt ons vaak perfect.‘’

voorbeschouwende persconferentie TOTO KNVB Bekerfinale 2020 – 2021
Gelredome Arnhem
Thomas Letsch, Remko Pasveer

Bron: AD / Foto's: SV

Hoofdsponsor: