15 december 2020 In de media

Waarom het KNVB-bekertoernooi dit seizoen voor Vitesse nóg belangrijker is

Het KNVB-bekertoernooi gaat vanaf dinsdagavond verder met een gekortwiekte zestiende finale, de ronde waarin Vitesse instroomt. Net zoals Ajax en PSV. De andere (voormalige) Europese deelnemers aan de groepsfase AZ en Feyenoord zijn vrijgeloot.

Door de komst van het ‘derde Europese toernooi’ volgend seizoen ziet de verdeling van Europese tickets er anders uit. Wat niet verandert: de Eredivisie-kampioen plaatst zich voor de Champions League en de nummer twee gaat naar de tweede voorronde van het miljardenbal.

Voor de Europa League heeft Nederland geen enkel rechtstreeks ticket: dat privilege is alleen voorbehouden aan de topzes van de UEFA-coëfficiëntenlijst. De Eredivisie heeft alleen een vertegenwoordiger in de play-offs, oftewel de laatste voorronde. Dat ticket is gereserveerd voor de winnaar van het KNVB-bekertoernooi.

Aan de Conference League nemen in principe de nummer drie van de Eredivisie en de winnaar van de play-offs deel, tenzij een van deze clubs de beker wint. De winnaar van de play-offs moet liefst drie voorrondes overleven om de groepsfase van het nieuwe toernooi te bereiken, de nummer drie van de Eredivisie dient twee barrages zien door te komen

Overigens plaatst geen enkele Europese club zich direct voor het hoofdtoernooi van de Conference League. Het deelnemersveld bestaat uit clubs die de voorrondes van UEFA’s nieuwste uitvinding hebben overleefd en uit teams die zijn afgevallen in de Europa League (en eerder Champions League). Zo nemen de verliezers van de play-offs in de Europa League, waaronder mogelijk de bekerwinnaar, rechtstreeks deel aan de groepsfase van de Conference League.

Met andere woorden: de KNVB-bekerwinnaar is hoe dan ook verzekerd van Europees voetbal tot de winterstop, wat voor de nummer drie van de Eredivisie nog maar de vraag is. Bovendien is het vraag in hoeverre de Conference League gaat leven bij het grote publiek.

De zestiende finale van het KNVB-bekertoernooi gaat dinsdag van start met Excelsior – PEC Zwolle en FC Emmen – FC Groningen. Woensdag gaat PSV op bezoek bij De Graafschap en staat met Ajax – FC Utrecht de absolute kraker van deze ronde op het programma. Vitesse speelt donderdag om 21.00 in Tilburg tegen Willem II.

Doordat de amateurclubs zijn weggevallen, hebben liefst negen clubs een bye in deze ronde: ADO Den Haag, AZ, Feyenoord, Fortuna Sittard, SC Heerenveen, Heracles Almelo, MVV Maastricht, NEC en FC Volendam.

Bron: VI - Bew. SV / Foto's: SV

Hoofdsponsor: