24 november 2020 In de media

Waarom Sebastien “Le Cannibale” Sansoni met een lach en een traan terugdenkt aan Vitesse

We spraken hem over zijn huidige leven in Frankrijk en zijn jaren in Arnhem. “Ik kan me voorstellen dat Roy Beerens schrok, maar hij heeft zijn neus nog.”

Met Sébastien Sansoni (42) kwam in de zomer van 2006 een voormalig wereldkampioen en Europees kampioen naar Vitesse. Een paar jaar eerder won hij met Frankrijk het EK en WK beachvoetbal in een team met Eric Cantona. Als veldspeler had Sansoni geen indrukwekkend cv, maar bij Vitesse werd hij heel snel geliefd en in 2008 uitgeroepen tot Speler van het Jaar.

Zijn populariteit bij Vitesse-fans nam toe door zijn temperament en strijdlust in de Gelderse derby’s tegen NEC, zoals toen hij in februari 2007 hapte in de neus van Roy Beerens. Die actie leverde hem de bijnaam Le Cannibale op. Na drie jaar verliet Sansoni Vitesse en sindsdien werd er weinig van hem vernomen. Ik besloot hem te bellen om erachter te komen hoe zijn leven er nu uitziet, en hoe hij terugkijkt op zijn tijd in Nederland.

Hoe kijk je terug op jouw jaren bij Vitesse?

Dat was mijn beste periode als profvoetballer. Ik had een apart carrièreverloop en ging zelfs een paar keer van een profclub naar de amateurs, en weer terug het profvoetbal in. Ik speelde bij kleine clubs in Frankrijk, Zwitserland en Griekenland voordat ik naar Vitesse kwam en had ups en downs. Op cruciale momenten maakte ik niet altijd de beste keuzes, botste met iemand of had gewoon pech. Gelukkig zag Streuer het wel in mij zitten. Ik was 28 jaar en voelde mij voor het eerst echt op mijn plek bij een profclub. Als ik bij mijn eerdere clubs zo stabiel had gespeeld als bij Vitesse, had ik veel meer uit mijn carrière kunnen halen.

Waardoor viel alles op z’n plek in Arnhem?

Dat kwam ook door mijn band met trainer Aad de Mos. Hij had veel vertrouwen in mij en sprak Frans. Hij deelde zijn ervaringen uit zijn tijd bij clubs als Ajax, PSV en Mechelen. Dat hij mij vaak liet spelen, maakte van De Mos een toptrainer voor mij, haha. Ik heb in de verdediging, op het middenveld en achter de spits gespeeld. We hadden een prima selectie en maakten het de topclubs lastig. Vooral thuis tegen Ajax waren we sterk. Met De Mos wonnen we met 4-2 van Ajax en later onder Theo Bos met 4-1.

Voor het volledige artikel: klik HIER

Bron: Vice / Foto's: SV

Hoofdsponsor: