8 februari 2021 In de media

Waarom Vitesse geen Leicester City is

Na matige resultaten tegen VVV-Venlo (4-1 verlies), RKC Waalwijk (1-1) en SC Heerenveen (1-0 verlies) is duidelijk dat Vitesse dit seizoen geen kampioen gaat worden. Hoe de breedte van de selectie bepalend was voor het verval.

Toen Leicester City in 2016 kampioen van Engeland werd, gebeurde dat met een extreem vaste kern. Van de elf vaste basisspelers speelden er drie alle 38 Premier League-duels en miste Danny Simpson er de meeste: acht… Slechts vijfmaal kon manager Claudio Ranieri niet over de rechtsback beschikken.

Het is een zeldzaamheid die mogelijk werd gemaakt door het programma. Leicester City vloog snel uit beide bekertoernooien en speelde geen Europees voetbal. Op 1 maart werkte de ploeg haar laatste midweekse duel af. In de beslissende fase van de competitie had Ranieri steeds een volledige week tussen wedstrijden om zich voor te bereiden. Dat hielp om N’Golo Kanté, Riyad Mahrez, Jamie Vardy en consorten fris te houden.

LEICESTER CITY 2015/16: COMPETITIEDUELS BASISSPELERS


Op een maximum van 38 Premier League-duels.

Voor een modern voetbalsprookje is die rust noodzakelijk. Ploegen als Leicester kunnen stunten als elf goede spelers boven zichzelf uitstijgen met ingeslepen automatismen vanuit een plan dat is ingericht op de individuele kwaliteiten. Bij Leicester was dat de kopkracht achterin, het loopvermogen van Kanté, de dribbels van Mahrez en de snelheid van Vardy. Bij Vitesse zijn het de lange passes van Riechedly Bazoer, de dribbels van Oussama Tannane en de explosiviteit van Loïs Openda. Thomas Letsch vond met zijn 5-3-2-systeem een manier om daar het maximale uit te halen. Alleen kreeg hij in dit abnormale seizoen, in tegenstelling tot Leicester City toen, wél te maken met afwezigen.

VITESSE 2020/21: COMPETITIEDUELS BASISSPELERS


Op een maximum van 21 Eredivisie-duels.

Zo verspeelde Vitesse in december vijf punten tegen PEC Zwolle en SC Heerenveen toen rechtsback Eli Dasa eruit lag vanwege een corona-besmetting. Zoals daarvoor tegen FC Groningen werd gelijkgespeeld toen Bazoer geschorst was. Vlak voor de winterstop wreekte het dubbele programma zich tegen AZ. Sondre Tronstad en Bazoer gingen gehavend naar de kant. Waar topclubs in de drukke januarimaand konden rouleren, bouwde bij Vitesse de vermoeidheid zich op. Dat ging ten koste van de resultaten. Zoals ook Leicester in zijn kampioensjaar zeven punten verloor in een drukke decemberweek.

Tegen Heerenveen ontbraken met Matus Bero en Tannane twee middenvelders aan de aftrap. Dat maakte de opdracht voor de ploeg van Johnny Jansen overzichtelijk: Bazoer voor de voeten lopen en het centrum volbouwen. Die opzet slaagde voor Heerenveen. Mede door het uitvallen van Dasa eindigde Vitesse met talenten als Enrico Hernandez (19), Patrick Vroegh (21), Hillary Gong (22) en Noah Ohio (18) binnen de lijnen. Hernandez en Vroegh verloren zeven minuten voor tijd wel erg makkelijk het gevecht om een afvallende bal uit de eigen zestien. Dat bleek de inleiding voor de winnende goal van Henk Veerman.

Dat leidt tot een simpele conclusie. De basisploeg van Vitesse kan de top uitdagen, maar de reserves niet.

Bron: VI / Foto's: SV - Images VI

Hoofdsponsor: