28 juli 2014 In de media

Wallace krijgt laatste kans in Arnhem

‘Geven we alle spelers zomaar weg aan Vitesse? Wat is de volgende zet van de club? Oscar die transfervrij naar Nederland vertrekt?’
Twitter ontplofte twee weken geleden. In Brazilië vocht Frankrijk met het taaie Nigeria, in Londen maakte Chelsea zijn eerste transfer van deze zomer bekend: Wallace op weg naar Vitesse. Op huurbasis uiteraard.

Twintig jaar geleden werd Wallace Oliveira dos Santos geboren in Rio de Janeiro. Een kleine dribbelaar, die het best tot zijn recht kwam als rechtervleugelverdediger. Hij groeide op in de befaamde jeugdopleiding van Fluminese en debuteerde al op zeventienjarige leeftijd in het eerste elftal. Wallace werd de volgende in een lange traditie van backs die via het befaamde trainingscomplex Vale das Laranjeiras heel Europa gingen veroveren.

Er was interesse uit Italië en ook Manchester City gooide een lijntje uit, maar Wallace koos voor Chelsea. ‘Vanwege de naam. Chelsea is een geweldige club’, liet de verdediger destijds weten. Bovendien was er een belangrijke rol weggelegd voor voormalig Chelsea-middenvelder Deco, die Wallace het advies gaf voor Stamford Bridge te kiezen. ‘Het is een ideale stap in je carrière, al moet je vechten voor je plek’, zei de in Brazilië geboren en getogen Portugese oud-international. ‘Maar je kunt het.’
 

Wallace mocht het seizoen afmaken bij Fluminese en kwam in de zomer van 2013 in Londen terecht. Zijn Engels was nog niet al te best, maar gelukkig was daar Lucas Piazon, die Wallace nog kende van zijn tijd in de vertegenwoordigende jeugdelftallen van Brazilië. Het tweetal trok samen op en debuteerde tijdens een trip door Azië in de hoofdmacht van The Blues.

Het Braziliaanse talent werd nog te licht bevonden en mocht worden verhuurd. Vitesse was een optie, al had Wallace zelf een beter gevoel bij Internazionale. Een domme keuze, bleek later. Wallace werd niet serieus genomen in de Serie A en speelde in totaal drie competitiewedstrijden voor de Nerrazurri. Precies 43 minuten mochten de Italiaanse supporters genieten van dit Braziliaanse wonderkind.

Wallace, die bij Chelsea nog onder contract staat tot de zomer van 2018, keerde teleurgesteld terug in Londen. Trainer José Mourinho was geenszins van plan gebruik te maken van de verdediger, mede ingegeven door de strenge licentie-eisen van de Engelse voetbalbond. En dus was daar opnieuw kleine broer Vitesse.

In Arnhem moet de opkomende back minuten gaan maken. Wekelijks spelen, ervaren wat het is in Europa je brood te verdienen. Hoogstwaarschijnlijk gewoon als rechtervleugelverdediger, waardoor Kelvin Leerdam een kans krijgt op het middenveld.

Voor Wallace is het een laatste kans. Nóg een jaar op de bank is funest voor zijn verdere carrière. Hij moet het voorbeeld volgen van Patrick van Aanholt en Tomás Kalas, die via Arnhem alsnog stappen wisten te maken. Alleen dán lonkt Stamford Bridge.
 

VI / Foto’s SV

Hoofdsponsor: