10 april 2010 In de media

Wanvertoning in Waalwijk: 4-1

Vitesse heeft vrijdagavond kansloos verloren van de nummer laatst in de Eredivisie, RKC Waalwijk. Vitesse heeft deze wedstrijd geen grote kansen weten te creëren.

De wedstrijd kende een 2-0 ruststand. De tweede helft ging RKC gewoon door en maakte er nog eens twee. De eer van Vitesse werd gered door Mulder van RKC die de bal in de 83e minuut in zijn eigen goal werkte. Gravenbeek kwam bij de start van de wedstrijd als basisspeler in het veld. Greene gaf in de warming-up niet te kunnen spelen door een kuitblessure.

RKC Waalwijk begon fel aan de wedstrijd. De eerste kans was dan ook al naar één minuut voor de thuisploeg. Boerigter kopte een voorzet van de Ceulaer voorlangs. Na deze kans kreeg Vitesse een klein beetje grip op de wedstrijd. Maar het was toch RKC dat het eerste doelpunt maakte. Obodai mocht vrij de zestienmeter inlopen. Calvin Jong-a-Pin probeerde via een sliding bij de bal te komen, maar tikte de bal daarmee achter zijn eigen doelman.

Drie minuten later maakte RKC er 2-0 van. Een vrije trap van Derk Boerigter verdween in de korte hoek achter Velthuizen. Velthuizen zag er bij deze vrije trap niet goed uit. Na een klein half uur spelen kwam Kaya in de ploeg voor de geblesseerde Wiljan Pluim. Na 30 minuten spelen was hij dichtbij de 2-1, maar uit een voorzet van Kolk schoot de Belg over.

De tweede helft was het Vitesse dat de eerste echte grote kans van de wedstrijd kreeg. Claudemir kopte een voorzet van Drost prima in, maar het was RKC-keeper Levita die de bal nog net uit de goal tikte. Tot de 72e minuut gebeurde er weinig. Büttner schoot 20 minuten voor tijd van ruime afstand op goal, maar zijn schot werd geblokt. In de counter was het verdediger Mulder die de 3-0 binnenschoot. Iedereen die nog geloofde in een stunt werd door Benjamin de Ceulaer uit die droom geholpen. Zeven minuten na de 3-0 schoot hij de bal met een schuiver achter de aan de grond genagelde Velthuizen: 4-0. Vitesse had om te scoren ook de hulp nodig van RKC. Na een actie van Kaya werd zijn voorzet door Mulder in eigen doel gewerkt.

Halverwege de tweede helft was er wel nog een hoogtepunt voor Vitesse. In de 67e maakte Marko van Ginkel zijn debuut in het shirt van Vitesse. Vorige week promoveerde hij met de A1 en vanavond viel hij in voor Nicky Hofs.

Theo Bos: "Dit is dramatisch. Een dieptepunt in dit seizoen. We hebben vier kansen op doel gekregen en die gingen er alle vier in. Wij hebben denk 70% balbezit gehad, maar we hebben er niets mee gedaan. Op een kopbal van Claudemir na. Als het nu straks op mentaliteit aankomt, moeten misschien andere spelers het maar gaan doen. Jongens van zeventien die invallen en wel alle duels winnen."

RKC Waalwijk-Vitesse 4-1 (2-0)
‘7 Jong-a-Pin 1-0 e.d.; ’13 Boerrigter 2-0; ’72 Mulder 3-0; ’79 De Ceulaer 4-0; ’83 Mulder 4-1 e.d.

Scheidsrechter: Pieter Vink
Toeschouwers: 6.800
Gele kaarten: Sprockel, Jong-a-Pin, Drost, Kolk