12 mei 2023 In de media

“We moeten zelf gewoon superscherp aan de aftrap staan”

Terwijl het einde van het reguliere seizoen steeds meer in het zicht komt, hoopt Vitesse dat dit ook geldt voor handhaving in de Eredivisie. De geel-zwarten kunnen komende zondag (12.15 uur), op de 131ste verjaardag van de club, een nieuwe stap zetten tegen het reeds gedegradeerde SC Cambuur. Een vooruitblik met hoofdtrainer Phillip Cocu en middenvelder Melle Meulensteen.

Cocu
Dat het in de laatste drie speelronden nog steeds spannend is, had niet zo hoeven zijn. Vitesse slaagde er vorige week bij Fortuna Sittard echter niet in om een sterke eerste helft te belonen met een overwinning. Er werd uiteindelijk met 2-0 verloren in Zuid-Limburg. “Dat was teleurstellend en vervelend”, oordeelt Cocu. “We speelden een goede eerste helft op een lastig bespeelbaar veld, maar hebben dat na rust geen vervolg kunnen geen. De kansenverhouding lag ongeveer gelijk, maar wij konden het niet omzetten in doelpunten. Zij waren doortastender en ontregelden de wedstrijd. Daar lag de sleutel”, aldus de oefenmeester.

“Maar wat voor mij het belangrijkste is: je mag achteraf nooit kunnen zeggen dat de spelers niet alles gegeven hebben. En dat heb ik gelukkig wel gezien”, vervolgt Cocu. “We hebben de aanval gekozen, druk gezet en keihard gewerkt om een resultaat te behalen. Dat is niet gelukt, maar nu is het zaak om op te staan en tegen Cambuur alsnog drie punten te pakken. Hopelijk kunnen we daarbij weer rekenen op de steun van de fans. De support is steeds geweldig. Zondag kan dat weer een extra stimulans zijn voor de ploeg.”

Zelf scherp zijn
Met SC Cambuur treft Vitesse een tegenstander die vorige week voor de vierde keer in de clubhistorie uit de Eredivisie degradeerde, door een 0-3 verliespartij tegen FC Utrecht. Het is altijd de vraag wat het effect hiervan is; zijn de spelers murw geslagen of kunnen zij nu juist vrijuit voetballen? “Het is altijd moeilijk om dit aan te geven. Je kunt het op allerlei manieren uitleggen en analyseren. Wij moeten zelf gewoon superscherp aan de aftrap staan”, zegt Cocu. “Iedereen is ervan doordrongen dat dit een heel belangrijke wedstrijd is. Net als de volgende. Hoe dichter we bij het einde komen, hoe dichter we ook kunnen komen bij handhaving.”

Meulensteen vindt het ook lastig om in te schatten hoe SC Cambuur voor de dag zal komen, nadat het doek voor hen gevallen is. “Dat ligt aan hoe ze erin staan. Wij moeten zelf gewoon zorgen dat we deze pot winnen. Als je het aan mij vraagt, is dit een van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen”, benadrukt de nummer 20 van Vitesse. “Na Fortuna hebben we snel de knop omgezet. Er is keihard getraind.”

Dijks twijfelgeval
Voor het treffen met SC Cambuur is Davy Pröpper uiteraard nog geblesseerd. Mitchell Dijks moet zaterdag nog worden getest en is derhalve een vraagteken. Maximilian Wittek, Sondre Tronstad en Ryan Flamingo staan op scherp bij Vitesse.

Vitesse vs SC Cambuur
Vitesse kan leunen op een positieve balans tegen SC Cambuur. De Arnhemmers gingen in zeventien Eredivisie-ontmoetingen slechts één keer ten onder (W12, G4, V1). Op het hoogste niveau is Vitesse in thuisduels zelfs nog ongeslagen tegen de club uit Leeuwarden (W6, G2). Bovendien staat Vitesse op zes achtereenvolgende overwinningen tegen SC Cambuur. Wordt er zondag opnieuw gewonnen, dan wordt het de langste zegereeks van de Arnhemmers tegen een specifieke club in de Eredivisie (zes winstpartijen op rij gebeurde ook tegen Willem II en Roda JC). De eerste confrontatie van dit seizoen eindigde op 0-3, op 15 oktober in Leeuwarden. Ryan Flamingo, Kacper Kozlowski en Sondre Tronstad verzorgden de treffers.

‘Foor’ even terug
In de persoon van Navarone Foor treft Vitesse zondag een goede bekende. De 31-jarige middenvelder kwam tussen 2016 en 2020 tot 106 competitiewedstrijden en 14 doelpunten in Arnhemse dienst. Foor behoorde ook tot de gouden groep die in 2017 de KNVB Beker in de wacht wist te slepen.

Arbitrage
Scheidsrechter: Erwin Blank
Assistenten: Richard Polman en Yorick Weterings
Vierde official: Jesse Rozendal
VAR: Joey Kooij
AVAR: Joey Waleveld

Bron: Vitesse / Foto's: Supportersvereniging Vitesse

Hoofdsponsor: