27 mei 2023 In de media

“We zijn dichter bij elkaar gekomen in een bewogen seizoen”

Op 7 augustus ging het seizoen van start met een ontmoeting tussen Vitesse en Feyenoord. 295 dagen later trekken beide ploegen ook met elkaar de deur van deze jaargang achter zich dicht. Om 14.30 uur geeft scheidsrechter Bas Nijhuis in De Kuip het startsein voor dit slotduel. Tijd voor de laatste voorbeschouwing van het seizoen, met hoofdtrainer Phillip Cocu en keeper Kjell Scherpen.

Positieve ontwikkelingen
Met de eclatante 6-0 overwinning op FC Groningen speelde Vitesse zich vorige week officieel veilig. Phillip Cocu blikt aan de vooravond van de laatste wedstrijd alvast terug op het seizoen. “Voor iedereen – ook voor mij – is het een bewogen seizoen geweest. Er is veel gebeurd. Ik ben blij dat de negatieve spiraal intussen heeft plaatsgemaakt voor positieve ontwikkelingen. We hebben zaken kunnen afvinken, waaronder lijfsbehoud. Dat is belangrijk voor de club, die nu verder kan bouwen. We gaan kijken of we volgend seizoen weer de weg omhoog kunnen inzetten. Daar wordt elke dag keihard aan gewerkt”, stelt Cocu. “Al met al heb ik heel prettig en intensief samengewerkt met iedereen, die keihard geknokt heeft om ervoor te zorgen dat we erin bleven. Dat hebben we ook met de supporters gedaan. Mede door teleurstellingen zijn we allemaal dichter bij elkaar gekomen.”

Scherpen sluit wisselvallig seizoen goed af
Een van de spelers die misschien wel symbool staat voor het seizoen van Vitesse is Kjell Scherpen, zo vindt de goalie zelf. “Het was een seizoen met ups en downs. Het begin was lastig, ook voor het team. Alles moest nog op z’n plek vallen. Na de winter ging het beter. Uiteindelijk heb ik dat zelf ook kunnen bevestigen met een aantal clean sheets (vier in zeven duels, red.), dus dat is mooi”, aldus de Emmense goalie. “Ik kijk wel met een goed gevoel terug. Ik heb het heel erg naar mijn zin gehad bij Vitesse. En ondanks een aantal blessures heb ik behoorlijk veel gespeeld. Dat was belangrijk voor mij. Hoe meer je speelt, hoe beter je erin komt. Dat heb ik dus ook wel gemerkt. Dat is voor mij de grootste winst van het seizoen. Er is veel gebeurd, maar ik sluit het met een goed gevoel af. Hopelijk kunnen we ook nog iets moois neerzetten naar De Kuip.”

Indrukwekkend Feyenoord
Feyenoord is bezig aan een indrukwekkend seizoen. De ploeg van succescoach Arne Slot evenaart bij een overwinning zelfs het (qua punten omgerekende) clubrecord van 85 punten in een Eredivisieseizoen. De Rotterdammers hoefden dit seizoen maar één nederlaag te slikken, zijn momenteel al 26 competitieduels ongeslagen en liepen in de laatste dertien speelrondes geen één keer puntenverlies op. De Kuipbewoners wisten bovendien in elk van hun laatste 31 Eredivisieduels te scoren. Al deze prestaties zijn dit seizoen uitgemond in de zestiende landstitel in de clubhistorie. Bijzonder detail: zes van de laatste zestien landskampioenen sloten het seizoen af tegen Vitesse. Dat gebeurde vorig jaar ook, toen Ajax op een 2-2 remise gehouden werd in GelreDome.

Cocu heeft veel respect voor wat Feyenoord – in het bijzonder trainer Arne Slot – dit seizoen heeft neergezet. “Als ik aan het team van Feyenoord denk, dan denk ik aan de eenheid en teamgeest die ze uitstralen. Ze hebben samen één doel voor ogen gehad en dat vond ik dit seizoen het duidelijkst naar voren komen bij Feyenoord, in vergelijking met de concurrentie. Het laat beslissen van wedstrijden is daarbij ook een belangrijk kenmerk van een kampioensploeg. Tot slot maken de energie en het fysieke aspect ook het verschil. Arne Slot heeft fantastisch werk geleverd”, oordeelt Cocu.

Carlens Arcus keert terug
Na een rode kaart tegen SC Cambuur (2-0 winst) en een schorsing kan Carlens Arcus weer in actie komen bij Vitesse. De Arnhemse nummer twaalf (37) kan in theorie nog Go Ahead Eagles (40) en NEC (38) passeren, maar Fortuna Sittard (35) hijgt ook nog in de nek. Aan de zijde van Feyenoord is Mats Wieffer zondag geschorst.

500ste Eredivisiezege op Rasmussens verjaardag?
Vitesse heeft vier van de laatste zes Eredivisiewedstrijden in winst omgezet, met een doelsaldo van 14-3. Cocu heeft sinds zijn start bij Vitesse (eind september) een positief doelsaldo: +3. De Arnhemmers kunnen, na de driehonderdste thuiszege in de Eredivisie, ook haar vijfhonderdste zege boeken in deze competitie. Daarmee zou het de twaalfde club worden die dat voor elkaar krijgt. Vitesse komt zondag met Jacob Rasmussen een goede bekende tegen. De Deense verdediger viert toevallig zijn 26steverjaardag op de dag van de wedstrijd.

Arbitrage
Scheidsrechter: Bas Nijhuis
Assistenten:       Rens Bluemink en Mark Janssen
Vierde official:  Martin Pérez
VAR:                     Jannick van der Laan
AVAR:                  Michael Osseweijer

Bron: Vitesse / Foto's: Supportersvereniging Vitesse

Hoofdsponsor: