10 februari 2010 In de media

Wedstrijd van de week: VVV Venlo – Vitesse

Halverwege de tweede helft gebeurde er iets opvallends bij VVV-Venlo. Vanuit zijn plaats in de verdediging ontstak aanvoerder Patrick Paauwe ineens in een tirade in de richting van ploeggenoot Gonzalo Garcia, die een meter of veertig verderop stond.

De aanvallende middenvelder had zich weer eens van zijn meest nonchalante kant getoond en leidde daarmee een tegenaanval van Vitesse in. Paauwe riep hem tot de orde en het wachten was op een geïrriteerde reactie van de aan autoriteitsallergie lijdende Gonzalo. Het tegenovergestelde gebeurde. De Uruguayaan boog het hoofd, bood zijn excuses aan en stak een duim op.

Het moment is veelzeggend voor de status van Paauwe bij VVV. Nïemand toornt aan zijn gezag. Hij is het verlengstuk van de trainer en de steunpilaar voor de spelers. Het aantrekken van de vijfvoudig international is een gouden zet gebleken. Vooraf was het even afwachten hoe de routinier er fysiek voor zou staan na een periode op de bank en op de tribune bij Borussia Mönchengladbach, maar hij heeft alle scepsis weggevaagd. Paauwe miste nog maar één competitieduel. Anderhalve week geleden ontbrak hij tegen NAC Breda vanwege een schorsing. Het is geen toeval dat VVV die avond misschien wel zijn slechtste wedstrijd van het seizoen speelde. De ploeg oogde stuurloos en inspiratieloos. Een beetje zoals Vitesse afgelopen zondag door De Koel dwaalde. Trainer Theo Bos had zijn spelers voor de gelegenheid in een wel erg behoudende formatie gewrongen en het bleek al gauw dat de Arnhemse voetballers daar erg veel moeite mee hadden. Ze zwommen hulpeloos over het Venlose veld. Spelers keken vragend naar elkaar en naar de bank, maar kwamen geen moment lekker in de wedstrijd. Het verschil met VVV was evident. Ook de thuisploeg beleefde een mindere middag. Veel spelers worstelden met hun vorm en het balverlies was talrijk. Toch maakte de equipe uit Noord-Limburg nooit de indruk dat er sprake was van enige paniek. De ploeg bleef rustig voetballen en gaf in negentig minuten nauwelijks kansen weg. Het grote verschil met Vitesse had een naam en heet Patrick Paauwe.

Hij coachte zijn medespelers voortdurend en bleef ondertussen zoals elke week eenvoudig overeind als verdediger op basis van zijn routine. Vlak voor tijd bekroonde hij zijn optreden door een vrije trap in de bovenhoek te mikken en zo het duel definitief in het voordeel van de Venlose stuntploeg te beslissen. Bos zal jaloers naar hem hebben gekeken. Vitesse is een grillig elftal zonder natuurlijke leider, de 28-jarige Santi Kolk was de oudste speler tegen VVV Eén routinier kan een wereld van verschil maken, zo weten ze nu ook in Venlo. Twee jaar geleden zwoer VVV na de promotie naar de Eredivisie bij jeugdige talenten. Onder trainer André Wetzel speelde de club attractief maar oh zo naïef, degradatie was het resultaat. Op aandringen van de huidige trainer Jan van Dijk maakte de clubleiding afgelopen zomer niet dezelfde fout. Daarom blijft VVV ditmaal wél in de Eredivisie, als er tenminste geen gekke dingen gebeuren met de aanvoerder. Keisuke Honda blijkt vervangbaar voor VVV, Patrick Paauwe vooralsnog niet.

Kroniek van de kansen:

10. Auassar snelt aan de linkerkant door de verdediging van Vitesse en tikt de bal achter zijn eigen doelman: 1-0
11. Hofs onderschept en speelt door op Kolk, maar diens schot is een eenvoudige prooi voor Begois.
32. Stevanovic zet voor vanaf de rechterkant. Hofs staat achterin en neemt de bal ineens op zijn slof. Begois pareert.
37. Auassar pegelt de bal van ruime afstand op de goal met zijn linkerschoen. De bal draait net over de het doel van Velthuizen.
47. Verdediger De Regt stoot naar voren en legt de bal terug op Calabro, die van dichtbij op Velthuizen stuit. In de rebound schiet Schaken onstuimig over.
51. Prima voorzet van Auassar vanaf de linkerkant. Calabro kan vrij inkoppen op een paar meter van het doel, maar Velthuizen heeft een geweldige reflex in huis.
54. Schaken glipt simpel voorbij Jong-A-Pin en schiet met links.Velthuizen stopt de schuiver in twee instanties.
58. Corner van Ahahaoui belandt op het hoofd van Leemans, die er niet in slaagt de bal tussen de palen te mikken.
58. Na een afgeslagen hoekschop van Vitesse haalt Verhaegh eens uit. Het schot van de rechtsback zoeft een paar meter naast.
64. Kolk passt op de geheel vrijstaande invaller Büttner, die een korte dribbel besluit met een slap schotje met links in de handen van Begois.
69. Knappe’actie van Diogo Viana. De invaller bij VVV zet voor op het hoofd van Gonzalo, maar die krijgt geen kracht achter de bal.
78. Auassar haalt eens uit vanaf een meter of 25. Velthuizen is attent en tikt de bal over.
88. Vrije trap voor VVV op achttien meter van het doel. Aanvoerder Paauwe legt aan en plaatst de bal keurig in de bovenhoek: 2-0.

Het oordeel van de trainers

Jan van Dijk (VVV-Venlo): ‘Ik vond dat wij in de eerste helft matig speelden. Onze linies lagen redelijk ver uit elkaar en we hadden vooral moeite met het opvangen van de inschuivende Civard Sprockel. Achterin stond het bij ons wel goed, we gaven weinig weg. In de rust hebben we de boel een beetje veranderd, Achmed Ahahaoui wat meer naar het midden gezet, en het stond meteen een stuk beter. We kregen controle over de wedstrijd, creëerden meer kansen en waren agressiever. De overwinning was verdiend.’

Theo Bos (Vitesse): ‘Dit was zo’n wedstrijd waarvan we vooraf zeiden: Deze moeten we winnen om de aansluiting naar boven te houden. Maar ik heb een ploeg gezien die zonder enige overtuiging heeft gespeeld. We kwamen op achterstand door slecht verdedigen en waren daarna ook erg zwak aan de bal. In de rust heb ik nog gezegd: Als je verliest, verlies dan met ballen. Maar ook in het vervolg waren we niet bij machte om VVV echt onder druk te zetten. Ik kan niet anders dan concluderen dat wij hier terecht hebben verloren.’

Opvallend

De Koel is dit seizoen een schier onneembare vesting. Ajax is tot nu toe de enige club die erin slaagde met drie punten te vertrekken uit het stadion van VVV-Venlo (0-4 op 20 september). De ploeg van trainer Jan van Dijk behaalde 23 van de 27 punten in eigen huis. ‘Dit stadion maakt bepaalde krach¬ten los’, vermoedt Van Dijk. ‘Als wij voor de wedstrijd die trap afdalen en al dat publiek daar beneden zien en horen, kunnen we al bijna niet meer verliezen. Ik krijg er nog steeds kippenvel van.’

VI magazine nr. 6

Hoofdsponsor: