22 december 2023 In de media

Weekupdate directie Vitesse | Gesprek tussen Parry, Vitesse en Licentiecommissie

Donderdagavond was er een mooie sportieve opsteker voor Vitesse. In eigen huis werd sc Heerenveen met 1-0 verslagen in de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker. Die winst geeft weer vertrouwen voor de tweede seizoenshelft. Het wordt een drukke eerste speelweek in januari met FC Utrecht, AFC (beker) en Feyenoord in eigen huis. Naast het sportieve deel, speelde er ook op bestuurlijk vlak genoeg. Het is weer tijd voor de Weekupdate.

Edward Sturing
Er is mooi nieuws te delen! Edward Sturing blijft ook in de tweede seizoenshelft aan als hoofdtrainer van Vitesse. Wederom samen met assistenten Nicky Hofs en Tim Cornelisse. Algemeen directeur ad interim Peter Rovers: “Het mag duidelijk zijn dat we hier als club ontzettend blij mee zijn. Het was ons er alles aan gelegen om hem ook voor de rest van het seizoen als trainer voor de groep te behouden. Edward is een clubman pur sang en helemaal nu de beste kandidaat op die positie. Het werk van een trainer vraagt in de huidige situatie ontzettend veel, dus ik vind het echt te prijzen dat we wederom een beroep op hem hebben kunnen doen. Hopelijk kunnen we in de tweede seizoenshelft met elkaar de weg omhoog vinden. De bekerwedstrijd tegen sc Heerenveen geeft in ieder geval vertrouwen.”

Overnameproces
Afgelopen donderdagochtend stond er een bijeenkomst tussen supporters, de KNVB en Vitesse op het programma. Dit alles nadat zo’n honderd supporters afgelopen maandag de bondsvergadering in Zeist bezochten. Rovers blikt terug: ‘’Ik begrijp dat supporters hun stem wilden laten horen in Zeist. We maken ons allemaal zorgen over de toekomst van onze club. De actie verliep vreedzaam – waarbij ik persoonlijk liever wel had gezien dat de actie zich buiten zou hebben afgespeeld – en supporters werden te woord gestaan door bondsvoorzitter Just Spee. Het is goed te zien dat de KNVB vervolgens haar belofte om voor de kerst met elkaar in gesprek te gaan is nagekomen. In het gesprek dat gisterochtend volgde heeft een KNVB-delegatie onder leiding van opnieuw Just Spee een toelichting gegeven op het proces in de afgelopen vijftien maanden, waarbij werd toegezegd dat de licentiecommissie voor 31 december met een uitspraak zou komen in het overnamedossier.”

Vandaag heeft Vitesse al een reactie van de licentiecommissie ontvangen. “Weliswaar geen uitspraak, maar na eerdere andersoortige signalen voor Vitesse wel een belangrijke, positieve stap”, aldus Rovers. Hij vervolgt: ‘’De licentiecommissie heeft Coley Parry en Vitesse uitgenodigd voor een overleg half januari. Het is de eerste keer in al die maanden dat Parry formeel de kans krijgt om zelf zijn verhaal te doen, waarbij we nu tevens de mogelijkheid hebben om de beoogde samenwerking persoonlijk nader toe te lichten, inclusief alle achterliggende financiële gegevens. We zijn blij met deze ontwikkeling op korte termijn, maar uiteraard is dit nog geen garantie dat de beoogde overname ook zal worden goedgekeurd. Daarover valt dan hopelijk na het gesprek meer te zeggen. Op de achtergrond blijven we ondertussen ook werken aan alternatieven.”

Dan loopt er nog een tweede Integis-onderzoek: “Dit richt zich op het verleden van de club en komt eveneens begin volgend jaar in concept naar Vitesse. Dat geeft verdere houvast. Het lijkt erop dat alle onderzoeken nu in januari bij elkaar komen. Dat is ook nodig, want iedereen hunkert immers naar duidelijkheid. Van die urgentie is de KNVB zich bewust. De bond blijft er vanzelfsprekend wel op hameren dat de licentiecommissie volledig onafhankelijk opereert”, aldus Rovers.

Benjamin Schmedes
Deze week werd duidelijk dat technisch directeur Benjamin Schmedes na dit seizoen stopt bij Vitesse. Rovers: “Benjamin heeft direct aangegeven zich volledig voor de club te willen blijven inzetten. Dat is nu ook echt nodig. De transfer window staat voor de deur, we zitten in een roerige periode en er is meer dan genoeg te doen. Het zou onverstandig zijn om per direct afscheid van elkaar te nemen. We hoeven ook niet te twijfelen aan het commitment van Benjamin aan onze club. Uiteraard gaan we nu wel nadenken over een geschikte opvolger. Als daar meer over bekend is, delen we dat.”

Ook Schmedes zelf maakt van de Weekupdate gebruik om te reageren op zijn vertrek: ‘’Ik heb de afgelopen tijd intensief gesproken over de verschillende scenario’s die op tafel liggen voor de toekomst van de club. Het is belangrijk dat ook ik transparant ben over mijn toekomst in Arnhem. Het is geen gemakkelijke, maar voor mij wel de juiste beslissing geweest. Tot mijn vertrek zal ik er alles aan doen om de club te helpen. Ik voel mij sterk verbonden met Vitesse en hoop oprecht dat er in de periode dat ik er nog ben meer zekerheid en rust komt.”

Winterstop
Vitesse heeft er deze winter voor gekozen om niet op trainingskamp te gaan. Het speelschema biedt daartoe ook nauwelijks ruimte. Wel is er een oefenwedstrijd in Duitsland tegen VfL Bochum. ‘’Het wordt een weerzien met oud-Vitessenaren Matúš Bero, Maximilian Wittek en trainer Thomas Letsch in het Vonovia Ruhrstadion. In totaal is er ruimte voor vijfhonderd Vitesse-supporters. Ik hoop dat er veel supporters aansluiten op 7 januari. Meer informatie is te vinden op Vitesse.nl”, aldus Rovers.

De algemeen directeur ad interim besluit: ‘’Ondertussen focussen we ons volop op de transfer window die op 2 januari opent. Het is in de huidige situatie complex, maar ik hoop dat we het team hier en daar kunnen gaan versterken. Met de aanblijvende hoofdtrainer en het gevoel na de bekerwedstrijd heb ik vertrouwen in de tweede seizoenshelft. Hopelijk kunnen we dat met elkaar gaan waarmaken. Ik wens alle Vitessenaren voor nu hele fijne feestdagen en een gelukkig, gezond en succesvol nieuw jaar. Dat 2024 voor ons allen maar een beter jaar mag worden dan 2023!”

Bron: Vitesse / Foto's: Supportersvereniging Vitesse

Hoofdsponsor: