14 maart 2010 In de media

Weer nederlaag Vitesse, weer onrust

Vitesse is er thuis tegen SC Heerenveen niet in geslaagd de val richting zestiende plek en nacompetitie te stoppen. Door een zondagsschot van Roy Beerens wonnen de Friezen in Arnhem: 0-1. Buiten GelreDome stonden voor de tweede keer woedende supporters te wachten. dat was twee weken gelden tegen AZ (0-3) ook al zo.

Trainer Theo Bos van Vitesse vond zondag niet dat zijn ploeg iets te verwijten viel. "Ze willen passie, beleving en strijd, dat hebben ze gezien", vond de Arnhemmer, vlak voordat hij zich buiten bij de fans meldde. De enige treffer viel diep in de tweede helft (83e minuut) toen de thuisploeg druk bezig was een mislukte eerste helft enigszins goed te maken. Vitesse kreeg een paar aardige kansen, maar nooit een honderd procent uitgespeelde. Datzelfde gold de bezoekende ploeg, die door de derde trainer van het seizoen (na Sollied en De Jonge) Jan Everse, langzaam maar zeker richting een veilige plek lijkt terug te keren.

Dat kan de trainer van de thuisploeg, Theo Bos, lang niet zeggen. Vitesse zag Willem II op een punt komen en heeft die marge ook met het verliezende ADO Den Haag (vrijdag al bij Twente, 3-1). Bos wees zijn spelers na een crisisberaad twee weken gelden maar eens op het voordelige thuisprogramma, maar in GelreDome won Vitesse in 2010 nog geen wedstrijd.

De laatste Arnhemse zege – de enige van het jaar – dateert al weer van 23 januari bij Heracles. Daarnaast kwam Vitesse niet verder dan gelijke spelen tegen PSV (thuis 1-1) en op bezoek bij Sparta en ADO Den Haag; beide ook 1-1.

Vitesse – in de hoofdrol – en Heerenveen – een verdienstelijke bijrol – speelden voor rust een parodie op voetbal. Met name de thuisploeg van trainer Theo Bos maakte er een potje van. Controlerende middenvelder Serginho Greene liep overal op het veld, behalve op de plaats waar Vitesse rust en controle nodig had.

Met name daardoor ontbeerde het Arnhemse spel, toch al chaotisch, elke vorm van vastigheid. Daarnaast liep Vitesse ook weer op een been. Over de linkerflank kwam de ploeg Bos nooit tot een zinnige opbouw. Linksbuiten Lasse Nilsson – grillig spelend – werd daardoor nauwelijks in het spel betrokken. Aan de andere kant is het koppeltje Verhaegh Claudemir wel in staat tot offensieve dadendrang.

Met name Claudemir was voor rust op dreef als ballenafpakker. Ook in de tweede helft speelde Braziliaan prima.

Halverwege de eerste helft smeekte een deel van het publiek al om de komst van Onur Kaya, maar die aanvallende wissel kwam pas een kwartier voor tijd. Vitesse kreeg voor rust een paar kleine ‘mogelijkheden’, maar deed daar te weinig mee. Lasse Nilsson werd net buiten de zestien afgetroefd door come-back kid Henk Timmer in het doel van Heerenveen. Daar leek iets meer uit te halen. Nicky Hofs verzuimde een uitstekende pass van Greene ineens op Kolk te leggen. Een snelle Arnhemse aanval met mogelijkheden strandde door een slechte balbehandeling van Wiljan Pluim.

Aan de andere kant kreeg Heerenveen weinig uitgespeelde kansen, maar wel een levensgrote. Beerens kreeg van de grensrechter het voordeel van de twijfel (buitenspel of niet) en mocht met een vrij veld voor zijn neus op Piet Velthuizen af. De Arnhemse doelman toonde zich weer eens een rots in de branding en won het een tegen een duel (zijn specialiteit) glansrijk door zijn benen tijdig te sluiten.

Na rust waren de eerste twee mogelijkheden voor Vitesse, dat als herboren uit de kleedkamer kwam. Calvin Jong-A-Pin volleerde maar net voorlangs na een afgeslagen hoekschop. Claudemir snelde door het hart van de Friese defensie, ontdekte dat Timmer vergat uit te komen en punterde met Breuer in zijn nek net naast.

Aan de andere kant drong Grindheim zich op vergelijkbare manier door het Arnhemse bolwerk, maar kwam daar nog Jong-A-Pin tegen die de ‘Fries’ tegen de grond liep met gevaar voor een strafschop. Velthuizen had daarvoor een merkwaardige redding op een eigen inzet. De doelman schrok en redde half met de handen en de borst.

Vitesse drong aan en duwde Heerenveen ver terug, met een groot aantal kleine en grote mogelijkheden; Nilsson strandde op Timmer, Drost kopte net naast en nogmaals Nilsson schoot tegen de lat.

Het Friese gezelschap bleek toen ook heel wat minder waard, maar had altijd Beerens nog. Die zat de hele middag in de zak van Jong-A-Pin, maar haalde een keer verwoestend uit met zijn linker been. Op die inzet was Velthuizen kansloos: 0-1.

Vitesse – SC Heerenveen 0-1 (0-0). 83. Beerens 0-1.

Gele kaarten: Nilsson (Vitesse).

Opstelling Vitesse: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Drost, Jong-A-Pin; Kolk (64. Buttner), Claudemir, Greene (76. Kaya), Hofs, Nilsson; Pluim.

Heerenveen: Timmer; Janmaat, Bak Nielsen, Breuer, Popov; Elm (46. Haglund), Vayrinen (64. Losada), Grindheim; Beerens, Sibon, Djuricic (76. Wojciechowski).

De Gelderlander

Hoofdsponsor: