5 november 2021 In de media

Weerbaar en moedig Vitesse verlaat Londen na verlies met opgeheven hoofd

Vitesse heeft in Londen tegen de Engelse grootmacht Tottenham Hotspur voor spektakel gezorgd. Na een 3-0 achterstand richtte de Arnhemse club zich op wonderbaarlijke wijze op. Voor een resultaat was het uiteindelijk net niet genoeg (3-2).

Bij het debuut van Antonio Conte keerden ook de grote namen terug in het elftal. De Conference League heeft allesbehalve prioriteit bij de Engelse grootmacht, maar een derde plaats in de poule was de trotse club onwaardig. Met Kane, Son, Lucas Moura en de ervaren keeper Lloris aan de aftrap joeg Tottenham op een snelle openingsgoal. In het imposante stadion maakten Moura en Son met speldenprikjes de bedoelingen van De Spurs direct duidelijk.

Engelse beleving

Binnen vijf minuten meldde Vitesse zich echter ook. En weer vijf minuten later was ook de eerste serieuze mogelijkheid voor Frederiksen, die een metertje naast schoot. Op aangeven van Buitink schoot Wittek vervolgens in het zijnet. De ploeg van Thomas Letsch wist zich op White Hart Lane gesteund door ongeveer 1500 fanatieke fans die genoten van de typische Engelse voetbalbeleving, dicht op het veld.
Tottenham toonde zich echter voor het eerst slagvaardig. Met snel combinatiespel dook Moura ineens op voor keeper Schubert. Die bracht in eerste instantie nog redding, maar uit een kluts vond de Koreaan Son wel het net (1-0). Dat inspireerde de thuisploeg vervolgens tot flitsend voetbal.
Op een kwart van het boeiende duel sloeg Tottenham opnieuw genadeloos toe. Weer lag het achterin volledig open bij Vitesse en nu schoof Moura, na een steekbal van Kane, de bal simpel onder het lichaam van Schubert door voor 2-0. Even daarvoor had Son, die uitblonk in het eerste half uur, al de paal geraakt met zijn dodelijke linker.

Uiterste poging

Vitesse kreeg in die fase voetballes van het sterrenensemble van Conte en werd bij vlagen van het kastje naar de muur getikt. Weer enkele minuten later stond het al 3-0 en leek het duel gespeeld. Davies was erdoor op links, legde breed op Kane die als een echte goaltjesdief weer uitstekend positie had gekozen. Rasmussen probeerde in een uiterste krachtsinspanning nog redding te brengen, maar de Deen haalde de bal weg achter de lijn.
Het dappere Vitesse was echter niet van slag. Lloris moest met de vingertoppen een vlammend schot van Tronstad onschadelijk maken. Uit de corner van Wittek kopte Rasmussen knap raak. Dier werd in de lucht geklopt en Lloris stond aan de grond genageld toe te kijken (3-1). Het geloof nam weer toe en nog voor de rust maakte Bero zelfs de aansluitingstreffer. Gboho was op links de aangever en de Slowaak had vervolgens een bekeken schuiver in huis in de lange hoek.

Openda

In de tweede helft maakte Vitesse nog meer indruk. Met Openda voor Gboho drong de ploeg van trainer Letsch Tottenham zelfs terug op eigen veld. Met lef, strijd en goed voetbal controleerde Vitesse in het gigantische stadion van De Spurs de wedstrijd. De ene aanval volgde op de andere. Kansen waren er ook. Openda zette Reguilon op het verkeerde been en zag hoe Lloris de gelijkmaker maar net kon voorkomen. Even later was Eli Dasa met een schot dichtbij de gelijkmaker en ook Bazoer probeerde het met een heerlijk schot.
Tussen de kansen door namen de mogelijkheden op een resultaat in Londen alleen maar verder toe. Romero kreeg namelijk rood na een overtreding op Openda. Het was voor de verdediger zijn tweede gele kaart. Met een man meer op het veld bleef Vitesse jagen op een nieuwe Europese stunt. Een schot van Buitink werd nog gekraakt, maar daarna was het ook wel voorbij met de Gelderse druk.

Ongelukkig hands

Een overtreding van Doekhi op Kane betekende ook voor de centrale verdedediger rood. En daarmee was de ellende voor Vitesse nog niet voorbij, want in de slotfase mocht ook keeper Schubert inrukken toen hij uit zijn doel kwam, buiten de zestien zeer ongelukkig hands toen Emerson schoot. Ook de Duitse sluitpost kon inrukken en VItesse stond ineens met negen.

Opgeheven hoofd

Het fanatieke publiek in het kolkende stadion liet zich nog eens extra horen en zo sleepte Tottenham de zwaarbevochten zege met pijn en moeite over de streep. Voor Vitesse resteerde een katerig gevoel. De Gelderse subtopper kon het strijdtoneel echter met opgeheven hoofd verlaten.
Weing mensen hadden vooraf verwacht dat Vitesse zich in een heerlijk voetbalgevecht kon meten met een grote Europese club. Het gevolg is echter wel dat de kansen op Europese overwintering na het nipte verlies flink zijn geslonken. Over drie weken wacht de uitwedstrijd tegen Stade Rennes, de koploper in de groep. Tottenham staat nu tweede.

Bron: Omroep Gelderland / Foto's: SV

Hoofdsponsor: