25 augustus 2016 In de media

Weerzien zonder sentiment

Ricky van Wolfswinkel kijkt uit naar duel met zijn oude club FC Utrecht
Hij was de beul van Celtic. De temmer van Napoli. Op die illustere avond een evenknie van Edinson Cavani. Hij was een held in de Galgenwaard.

Dus keek Ricky van Wolfswinkel (27) deze zomer meteen na zijn transfer van Norwich City naar Vitesse in het competitieprogramma van de eredivisie voor de 'afspraak' met FC Utrecht. "Nog voordat ik de wedstrijden tegen PSV, Feyenoord, Ajax of AZ opzocht", stelt hij. "FC Utrecht is speciaal. De datum van die wedstrijd zat meteen in mijn hoofd. De rest van het programma eerlijk gezegd niet."

Hoe logisch. Van Wolfswinkel stapte als achtjarig jochie binnen bij Vitesse en brak in de Gelderse hoofdstad ook glorieus door.

Maar in Utrecht kwam hij tot vol wasdom. In de Galgenwaard werd hij in twee dienstjaren een echte afmaker. Een sluipschutter, meer dan eens scorend vanuit het niets. In de Domstad dwong hij ook een transfer af naar het buitenland. Ging hij naar Sporting Portugal.

"Dus heb ik vanzelfsprekend goede herinneringen aan Utrecht", vertelt de spits van Vitesse. "De drie goals tegen Celtic (Europa League, augustus 2010, LL) blijven mij voor altijd bij. Dat was een geweldig feest. De twee doelpunten tegen Napoli (2 december 2010, LL) vergeet ik ook nooit. Zoals natuurlijk de sfeer in de Galgenwaard. Al die mooie wedstrijden met een sterk team."

"Maar, Vitesse zit nog dieper in mijn hart opgesloten, hè. In Arnhem is alles begonnen. Ik ben ook ontzettend blij met mijn terugkeer bij Vitesse. Er is veel veranderd. In mijn eerste periode zaten we in De Slenk. Dat kon eigenlijk niet. Dat was een oude bende. Nu hebben we een ontzettend luxe nderkomen. Een fantastisch complex."

"Ik brak bij Vitesse ook door als een talent. Stond ik onderaan de ladder. Inmiddels ben ik gelouterd in het buitenland (naast Sporting bij Saint-Etienne, Norwich City en Real Betis, LL) en moet ik met mijn ervaring een meerwaarde zijn."

Alles is dus anders, zegt hij. "Maar in sfeer is Vitesse nog altijd Vitesse. Er lopen zoveel clubmensen rond. Remco van der Schaaf, Nicky Hofs, Theo Janssen. Ik voel hier vanaf de eerste dag de warmte. Het clubgevoel."

Vandaar dat er morgen in GelreDome van Utrechts sentiment, medeleven, ook geen sprake is. "Welnee", reageert Van Wolfswinkel. "Reken maar dat ik Utrecht flink pijn wil doen. Ik heb, in Utrechts dienst, destijds tegen Vitesse gescoord. Andersom zou nu heel erg mooi zijn. Maar dan alleen met een overwinning, hè. Het gaat om het resultaat voor Vitesse. We moeten een aardige seizoenstart vormgeven met de eerste thuiszege van deze competitie. Daar draait alles om. Mijn achtergrond is uiteindelijk maar een detail in dat geheel."

Paspoort Ricky van Wolfswinkel
Geboren: Woudenberg, 27 januari 1989
Lengte: 1.86 meter
Loopbaan: VV Woudenberg (1995-1999), Voetbalacademie Vitesse (1999-2007), Vitesse (2007-2009), FC Utrecht (2009-2011), Sporting Portugal (2011-2013), Norwich
City (2013-2016), Saint-Etienne (2014-2015, huur), Real Betis (2015-2016, huur), Vitesse (dit seizoen).
International Oranje: (2 interlands, Oekraïne en Indonesië)
Aantal doelpunten als prof: 97 (inclusief bekervoetbal)
Bijnamen: Hattricky, Rickygoal, O Lobo (De Wolf, bij Sporting Portugal)
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: