2 april 2019 In de media

Weken van de waarheid voor Slutsky en Vitesse

Na de korte oefensessie ijsbeert Leonid Slutsky in gedachten verzonken over het verlaten trainingsveld op Papendal.
De Vitesse-trainer breekt zich het hoofd over zijn ploeg, die al het hele seizoen wisselvallig presteert en waarvoor hij maar niet de ideale samenstelling kan vinden. En dat terwijl met de thuiswedstrijd tegen AZ van vanavond de weken van de waarheid aanbreken voor Vitesse, dat deze maand ook PSV, Ajax en FC Utrecht nog treft.

Anderhalve maand geleden verkeerde Vitesse in crisissfeer, omdat het team van Slutsky maar punten bleef morsen tegen de kleintjes. Met drie overwinningen op rij wist de Russische trainer toen het gemor te laten verstommen, maar na twee punten uit de laatste drie duels is de buffer voor het loodzware programma dat eraan komt geslonken. De achtervolgers Willem II (vier punten), SC Heerenveen (vijf punten) en FC Groningen (zes punten) kruipen steeds dichter in de nek van nummer zeven Vitesse.
 

"Focus sowieso aanwezig als je tegen AZ, PSV en Ajax speelt"

En dus staat de druk er vol op voor de confrontaties deze week met de ploeg die in 2019 het best presteert (AZ) en de koploper (PSV). „We hebben een zwaar programma voor de boeg, maar het is moeilijk te voorspellen. Soms versla je de favoriet en verlies je tegen de underdog. Er is één groot voordeel. Ik hoef de spelers niet extra te motiveren, want de focus is sowieso aanwezig als je tegen AZ, PSV en Ajax speelt”, beseft Slutsky.

Een tegenvaller voor de Rus is dat belangrijke troef Bryan Linssen de laatste training moest laten schieten vanwege de hamstringklachten, die hij al wekenlang heeft en waarmee hij tegen ADO Den Haag gewisseld moest worden. Desondanks heeft Slutsky goede hoop dat de Vitesse-topscorer toch inzetbaar is. Als Linssen niet fit genoeg is, zullen Thomas Buitink en Mohammed Dauda in een tweemansaanval het spitsenduo vormen.

Verrassende rentree Pasveer

Los van alle noodzakelijke wijzigingen door blessures en schorsingen blijft Slutsky maar schuiven en wisselen in de zoektocht naar zijn ideale formatie. De Rus is nu zelfs voornemens om de positie onder de lat onderhanden te nemen. Hoewel Eduardo (36) bij het 3-3 gelijkspel tegen ADO Den Haag geen keepersblunders verweten konden worden, wijst alles erop, dat Slutsky tegen AZ voor Remko Pasveer opteert. De wisseling van de wacht zou in speelronde 28 op een saillant moment plaatsvinden, omdat de 35-jarige tukker vorig seizoen juist in speelronde 28 zijn basisplaats kwijtraakte.

Slutsky maakt zich grote zorgen over de defensieve kwetsbaarheid van Vitesse. In de afgelopen negentien wedstrijden heeft zijn ploeg slechts éénmaal de nul gehouden. „We hebben alle vier de centrumverdedigers geprobeerd, maar het zijn alle vier min of meer nieuwe centrumverdedigers. Ook Maikel van der Werff, die al wat ouder is maar twee seizoenen nauwelijks had gespeeld. De onervarenheid zouden we misschien kunnen compenseren als we een echte defensieve middenvelder, een type Makélélé of Kanté, zouden hebben, maar die zit niet in onze selectie. En daarnaast hebben we ook weinig lengte in de ploeg en dat is een handicap bij stilstaande situaties. Voor mij is de defensieve kwetsbaarheid ons grootste probleem. We scoren eigenlijk elke wedstrijd wel, maar de vraag is steeds hoeveel je moet scoren om de defensieve fouten weg te werken.”

Nerveuze coach alleen maar nerveuzer

Een verontrustend gegeven voor een coach, die zijn successen altijd heeft gebouwd op een goede defensieve organisatie. Het maakt de van nature al nerveuze coach alleen maar nerveuzer. Slutsky voelt in Arnhem de steun van zijn landgenoot, clubeigenaar Valeriy Oyf, maar beseft ook dat met dit spelersmateriaal de play-offs om een Europees ticket halen een absolute must is. Als hij daarin faalt met Vitesse, zal ook Oyf hem niet kunnen handhaven. Daarmee zijn het niet alleen voor Vitesse, maar ook voor de trainerscarrière van de eerder bij het Engelse Hull City geflopte Slutsky weken van de waarheid.
 

TG / Foto’s SV

Hoofdsponsor: