26 september 2010 In de media

Wereldgoal Aissati bij eerste uitzege Vitesse in competitie

De spelers van Vitesse hebben iets van de druk op coach Theo Bos weggenomen. Na de bekeroverwinning bij Flevo Boys van afgelopen week zegevierden de Arnhemmers nu ook voor het eerst in competitieverband in een uitwedstrijd.

Na een bijzonder povere eerste helft grepen de gasten uit Gelderland na de rust het initiatief, om dat vervolgens ook niet meer uit handen te geven. Mede dankzij een wondergoal van Ismaïl Aissati mag Vitesse zich de eerste ploeg noemen die dit seizoen heeft gewonnen op Woudestein.

Het zag er in het eerste bedrijf niet naar uit dat Vitesse makkelijk aan de punten zou gaan komen. Excelsior verscheen bijzonder fris ten tonele en trok het spel vanaf minuut één naar zich toe. Dat leidde tot een uitstekende mogelijkheid voor Roland Bergkamp, die op aangeven van de uitstekende spelende Tim Vincken de 1-0 op zijn schoen had. De aanvaller van de thuisploeg schoot echter veel te slap in, waardoor doelman Eloy Room simpel kon pareren.

Meest besproken moment van de eerste helft was echter de overtreding van Vitesse-back Guram Kashia, die zich in de eigen zestien opzichtig vergreep aan Vincken. Scheidsrechter Johan Verbist wilde er echter niet aan, en vergat Excelsior te belonen met een strafschop. Het moeizame schot uit de draai dat de aanvaller alsnog kon lossen, bezorgde Room andermaal weinig problemen. Vitesse kwam aan de overkant niet verder dan een geblokt schot van Ismaïl Aissati.

Het gebrek aan daadkracht en effectiviteit frustreerde Bos zodanig, dat hij in de rust al ingreep. Lasse Nilsson en Wiljan Pluim mochten in de kleedkamers achterblijven; Dalibor Stevanovic en Julian Jenner kregen de kans. Die zet betaalde zich al gauw uit. Nadat Slobodan Rajkovic een vrije kopkans onbenut had gelaten, hielp Stevanovic zijn ploeg aan de voorsprong. De Sloveen joeg door op de defensie van Excelsior, kreeg de bal ietwat fortuinlijk mee en rondde met een schuiver af.

Die treffer werkte bevrijdend. Vitesse nam het initiatief over en kon het surplus aan individuele klasse eindelijk praktiseren. Aissati, één van de betere mensen bij de gasten, deed dat op schitterende wijze. De van Ajax gehuurde middenvelder schoot na een uur spelen met een weergaloze knal van zo’n 35 meter de laatste Rotterdamse hoop aan diggelen. In het nog resterende halfuur kon Excelsior geen vuist meer maken, terwijl Vitesse te slordig was om de score verder uit te bouwen.