6 april 2020 In de media

Werkgroep FIFA: spelerscontract eindigt pas op nieuwe einddatum seizoen

Een spelerscontract dat komende zomer op 30 juni afloopt, zal pas worden beëindigd op de nieuwe einddatum van het seizoen 2019-2020. Dat is één van de aanbevelingen van een speciale werkgroep van de wereldvoetbalbond FIFA.
Deze commissie moet de problemen en oplossingen in kaart brengen na het vrijwel volledig stilvallen van de competities en toernooien vanwege de mondiale uitbraak van het nieuwe coronavirus. Het opstellen van tijdelijke transferregels, met name voor de Europese markt, behoort daarbij tot de prioriteiten.

Enkele persbureaus hebben de rapportverslagen van het recente onderzoek door de commissie ingezien. Spelerscontracten lopen doorgaans af op 30 juni en gaan op 1 juli in. De Europese voetbalbond UEFA wil, met steun van de FIFA, dat de nationale competities zoveel mogelijk worden voltooid, mits het medisch gezien verantwoord is. Dat kan betekenen dat er ook na 1 juli nog volop wordt gevoetbald. Uiterlijk op 3 augustus zouden de nationale competities volgens de UEFA dan klaar moeten zijn.

De werkgroep stelt tevens voor om een contract dat op de normale datum van 1 juli zou ingaan, van kracht te laten worden op de startdatum van het nieuwe seizoen. „Bij een overlapping van seizoenen en/of transferperiodes, zal er voorrang gegeven worden aan de huidige club van de speler. Daardoor kan die club het seizoen afmaken met de vertrouwde spelersgroep, om zo de integriteit van de nationale competities te beschermen. Ook betalingen zullen verschoven worden naar de nieuwe startdatum van het seizoen of de transferperiode.”

In de praktijk zou dat kunnen betekenen dat de reeds verkochte Ajacied Hakim Ziyech pas kan overstappen naar Chelsea als hij de competitie komende zomer in de Eredivisie met zijn Amsterdamse club heeft afgemaakt.

Juristen voorspellen heel wat complicaties ten aanzien van de tijdelijke transferregels, aangezien de spelers in kwestie nog wel akkoord moeten gaan met de gewijzigde contractvoorwaarden. Het is nog onduidelijk wanneer de FIFA met beleidsmaatregelen komt om de huidige crisis in het voetbal te beteugelen.

TG / Foto’s SV

Hoofdsponsor: