11 december 2010 In de media

Werkwijze trainer Ferrer zorgt voor onrust bij Vitesse

Het was een opvallend contrast. Direct na afloop van het verloren uitduel in Groningen (4-1) veegde Vitesse-aanvoerder Slobodan Rajkovic in de kleedkamer de vloer aan met zijn medespelers.
‘We played like shit’, gromde de Servische verdediger woest, terwijl de rest van de groep stil bleef. Buiten de kleedkamer was trainer Albert Ferrer (foto) een heel andere mening toebedeeld. ‘Voor rust heb ik mijn ploeg goed zien spelen, het was de beste helft sinds ik hier ben, en ook over de inzet ben ik tevreden’, aldus de Spanjaard, die in zijn eerste weken als trainer van Vitesse vooral opvalt met lovende teksten.

Dat Ferrer aan Vitesse moet wennen is duidelijk, maar ook andersom zijn de eerste irritaties zichtbaar. Bij de samenstelling van de wedstrijdselectie gaat de trainer anders te werk dan zijn voorgangers. Zo hecht Ferrer veel waarde aan de dagelijkse trainingsarbeid en eist hij elke dag maximale inspanning en uitvoering. Aan de hand daarvan stelt de oud-speler van FC Barcelona en Chelsea zijn selectie samen. Gevolg is dat er slechts enkele spelers zeker lijken van hun plek.

Deze methode is voor Ferrer normaal, maar het zorgt binnen de selectie voor onrust. Zo dacht Julian Jenner zeker van zijn plek te zijn en toonde hij in de voorbije wedstrijden zijn vorm, maar moest de aanvaller tegen FC Groningen opeens op de tribune plaatsnemen, omdat hij niet optimaal trainde. Net als Civard Sprockel, onder Theo Bos nog aanvoerder, verdediger Jeroen Drost en spits Lasse Nilsson. Ze waren een paar weken geleden allemaal nog basisspeler, maar moeten nu rekening houden met een rol in de marge.

Bovendien heerst er binnen de spelersgroep wantrouwen richting de rol van eigenaar Merab Jordania. Laryea Kingston, tegen Heracles Almelo nog redelijk functioneren als basisspeler, zou op nadrukkelijk verzoek van Jordania door Ferrer geofferd zijn ten faveure van de van Chelsea gehuurde Nemanja Matic. De middenvelder kwam afgelopen zomer naar Arnhem door de goede connecties van Jordania met Chelsea-baas Roman Abramovich.

Door de onzekerheid zijn veel spelers al met hun persoonlijke carrière bezig. Sprockel heeft een gesprek met de clubleiding aangevraagd om te praten over zijn toekomst, en zo zullen er de komende tijd meer volgen. Jordania wil de selectie in de komende transferperiode versterken, terwijl Ferrer de spelersgroep wil inkrimpen van 26 naar 22 spelers. Een aanzienlijk deel van de huidige selectie zal dus geen toekomst in Arnhem hebben.

Zondagmiddag (12.30 uur) wacht trainer Ferrer met Vitesse een zware opgave als Ajax met de nieuw benoemde coach Frank de Boer op bezoek komt in Arnhem.

VI

Hoofdsponsor: