13 augustus 2011 In de media

Wervelend Vitesse werkt aan zelfvertrouwen tegen belabberd VVV

Vitesse heeft haar eerste overwinning van het nieuwe seizoen geboekt. Na de remise in de seizoensouverture tegen ADO Den Haag was de ploeg van coach John van den Brom zaterdagavond duidelijk een maatje te groot voor VVV-Venlo: 4-0.

Van den Brom wachtte ook deze week vergeefs op nieuwe spelers, maar tegen de Limburgers werd duidelijk dat hij met een duidelijk spelconcept meteen voor automatismen wil zorgen. VVV, dat nog op haar eerste doelpunt wacht, lijkt een zwaar seizoen tegemoet te gaan en hoopt op een snelle terugkeer van Ahmed Musa.

Vitesse controleerde vanaf de eerste minuut de wedstrijd tegen een armetierig VVV dat alleen maar kon tegenhouden. Een goede uithaal van Wilfred Bony was voorbode van de openingstreffer van Marco van Ginkel in de vijfde minuut. Na voorbereidend werk van Bony werkte de middenvelder de bal wel achter Dennis Gentenaar: 1-0. Het team van Van den Brom stond positioneel goed en koos telkens voor de weg van het doel. Tien minuten later verscheen in GelreDome de 2-0 op het scorebord. Na een voorzet van Julian Jenner zette niet Nicky Hofs maar Marcel Meeuwis zijn hoofd tegen de bal. Gentenaar had geen antwoord op de inzet van zijn collega.

Glen De Boeck keek vanaf de zijlijn lijdzaam toe hoe VVV op geen enkele manier in staat was om te reageren op de dubbele achterstand. De backs van Vitesse kregen alle ruimte om mee naar voren te komen, terwijl Jenner en met name Giorgi Chanturia voor hoofdbrekens bij de Noord-Limburgers zorgden. De Georgiër vermaakte het publiek met schitterende staaltjes voetbal; passeeracties, hakjes en steekpasses. Er was maar één ploeg die voetbalde en dat was Vitesse. Bony leek enkele minuten voor rust voor de 3-0 te zorgen, maar de Ivoriaan rondde zijn uitbraak niet doeltreffend af.

Met Michael Uchebo in de plaats van Barry Maguire bracht De Boeck na rust een extra aanvaller in het veld, maar het sorteerde geen enkel effect. De Venlonaren waren ook in het tweede bedrijf geen partij voor Vitesse, dat dit seizoen met een duidelijk spelconcept wel hoge ogen in de Eredivisie wil gooien. Na voorbereidend werk van Hofs zorgde Bony voor de 3-0 in Arnhem. Uitblinker Chanturia zette één minuut voor tijd de eindstand op het scorebord. De jonge Georgiër trok aan de rechterkant naar binnen en schoot de bal met links in de lange hoek: 4-0. Bij Vitesse maakte Brahim Darri in de negentigste minuut zijn debuut. Hij is pas zestien jaar.