19 december 2012 In de media

Wervelende voetbalshow van Vitesse

Vitesse heeft in een spectaculaire show tien goals gemaakt tegen topklasser ADO’20. Met die zege (10-1) plaatste de Arnhemse club zich voor de kwartfinales van de beker.
Uitblinker Theo Janssen scoorde al na drie minuten. De middenvelder, die fanatiek werd aangemoedigd door het publiek, speelde in een aanvallende rol. Van Ginkel scoorde voor rust 2-0.

ADO’20 was een speelbal voor een wervelend Vitesse dat via twee goals van invaller Bony op 4-0 kwam. Ibarra, Pröpper, Hofs (2x), Havenaar en opnieuw Ibarra voerden de score verder op. Keus maakte bij 6-0 de eretreffer.

Opstelling Vitesse: Room; Kalas, Kashia, Mori, Van Aanholt; Cziommer (38. Bony,70.Hofs), Van Ginkel, Janssen; Ibarra, Havenaar en Kakuta (58.Pröpper).

Uitgebreid wedstrijdverslag:

Vitesse stond binnen een kwartier al met 2-0 voor tegen ADO’20 dat in het bekertoernooi voor twee verrassingen had gezorgd door zowel Almere City als FC Eindhoven uit te schakelen. Eerst schoot Theo Janssen op aangeven van Havenaar in de korte hoek binnen. De Arnhemmer uitte zondag nog felle kritiek op de eigen fans die zich tegen RKC met fluitconcerten tegen de spelers hadden gekeerd. Maar amper drie dagen later werd de Vitesse-regisseur, voor een kleine zesduizend toeschouwers, nu luidkeels toegezongen door de aanhang.

Na ruim tien minuten maakte Marco van Ginkel 2-0 uit een corner na een blunder van ADO’20 doelman Danny Burger. Janssen speelde ‘op tien’ in een vrije rol achter spits Havenaar. Na twintig minuten stuurde de uitblinker Ibarra weg op rechts. Zijn voorzet was op maat, alleen kopte Van Ginkel net naast.

Ibarra passeerde even later na een prachtige actie vier tegenstanders, maar stuitte vervolgens op Burger. Ook Vitesse-keeper Eloy Room onderscheidde zich met twee knappe saves op gevaarlijke afstandsschoten. Wilfried Bony, die rust kreeg, maakte nog voor rust zijn opwachting voor de geblesseerde Simon Cziommer. Maar het bleef in de eerste helft bij 2-0.

Na rust begon Vitesse slordig. ADO’20 claimde al snel een penalty, die niet werd gegeven door scheidsrechter Van Sichem. Even later kwam ook Marc de Loor namens ADO’20 in scoringspositie. Maar zijn inzet ging net naast. De hoop op een terugkeer in de wedstrijd voor de topklasser werd definitief weggenomen door Bony die na een prima aanval voor 3-0 zorgde. De Ivoriaan zorgde een paar minuten later op fraaie wijze ook voor 4-0.

Daarna was het kermis in de Gelredome en viel de ene na de andere fraaie treffer. Ibarra scoorde en ook invaller Davy Pröpper scoorde met een heerlijk schot in de lange hoek. Vitesse stond met 6-0 voor en het publiek scandeerde "tien tien". Twintig minuten voor tijd mocht invaller Bony weer naar de kant. Trainer Rutten wil de topscorer, die kampt met kuitklachten, sparen voor de belangrijke laatste competitiewedstrijd van 2012, zaterdag bij SC Heerenveen.

De amateurs van ADO’20, aangemoedigd door ongeveer 1700 toeschouwers, maakten via Clive Keus de eretreffer. Wie dacht dat het duel daarna als een nachtkaars zou uitgaan, kwam bedrogen uit. Vitesse zette opnieuw fanatiek aan en speelde daarmee de frustraties van de vijf verliespunten in de competitie van zich af. Hofs (2x), Ibarra en Havenaar tilden de eindstand naar een eclatante 10-1.

Omroep Gelderland TxT / Foto’s SV

Hoofdsponsor: