18 oktober 2013 In de media

Wie vervangt de onvervangbare Theo Janssen?

Peter Bosz streeft naar aanvallend en dominant voetbal. De trainer van Vitesse heeft daar nog een pittige opgave bij gekre­gen. Want hoe gaat hij het wegval­len van Theo Janssen opvangen?
De 32-jarige middenvelder komt dit seizoen niet meer in actie, na­dat hij een kruisband in zijn rech­terknie heeft gescheurd. Het is de zwaarste blessure die een voetbal­ler kan oplopen.

Janssen was dit seizoen de belang­rijkste speler van Vitesse. Na het vertrek van topscorer Wilfried Bo­ny was hij de enige en onbetwiste leider van de ploeg. In zijn perio­de bij FC Twente groeide Janssen uit tot een spelmaker, die effectief voetbalde. Vaak is soberheid nutti­ger dan frivoliteit. Tijdens de ope­ningsfase van dit seizoen trokken de andere spelers van Vitesse zich aan Janssen op en droeg de routi­nier het elftal dat verrassend goed presteerde.

Dat begon al in de eerste serieuze wedstrijd, uit tegen FC Petrolul Ploiesti, toen de tactisch sterke Janssen er in zijn eentje voor zorg­de dat het elftal in organisatorisch opzicht niet uit elkaar viel. Die rol bleef hij vervullen. Janssen stond op papier vaak linkshalf, maar kwam door zijn sturende inbreng vaak centraal te voetballen.

In de twee laatste wedstrijden van Vitesse bleek zijn waarde nog eens duidelijk. Janssen kreeg geen grip op het onbespeelbare veld van ADO en Feyenoord gaf de Arnhemse regisseur geen centi­meter ruimte. Vitesse verloor prompt beide partijen.

Bosz heeft voldoende middenvel­ders in zijn selectie die het elftal kunnen completeren. Marko Ve­jinovic, Cristian Cuevas, Santos.

De offensieve Christian Atsu is wellicht een optie. En de verdedi­gers Kelvin Leerdam en Frank van der Struijk hebben vaker op het middenveld gespeeld en kunnen dus probleemloos een linie naar voren worden ingezet.

Maar daarmee is de vacature Jans­sen nog niet ingevuld. Want wel­ke schouders zullen vanaf mor­genavond, wanneer Vitesse op be­zoek gaat bij Heerenveen, het elf­tal dragen? Jonge spelers hebben vaak de focus op alleen hun eigen spel. Janssen is de enige dertiger in de spelersgroep.

Bovendien is hij iemand die spe­lers om hem heen beter laat func­tioneren. Patrick van Aanholt haalde vorig seizoen een hoger ni­veau, mede dankzij de tactische hulp van Janssen. Davy Pröpper, de revelatie van deze jaargang, speelt vooral goed naast zijn erva­ren stadgenoot. Hoe zullen zij het doen zonder de aanwezigheid van de regisseur?

Bosz wacht een interessante taak. Hij moet een oplossing vinden voor het gemis van zijn schier on­misbare patron.

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: