16 augustus 2012 In de media

Wifi in stadion PEC Zwolle

Het IJsseldelta stadion in Zwolle heeft als eerste stadion in Nederland volledige wifi-dekking. Vanaf komend weekend is de internetverbinding gratis voor publiek beschikbaar.
In het stadion zijn zo’n dertig wifi-hotspots gericht op de tribune bevestigd. De eerste periode zal het publiek maar beperkt van het internet gebruik kunnen maken. Websites, zoals Youtube, die veel bandbreedte nodig hebben, zijn nog geblokkeerd.

Als duidelijk is dat alles goed werkt zal de functionaliteit worden uitgebreid. Met de aanleg van de wifi-verbinding is een investering tussen de 200.000 euro en 300.000 euro gemoeid.


Zoranet regelt gratis Wi-Fi in PEC Zwolle-stadion 

Internetprovider Zoranet heeft een draadloos netwerk neergelegd bij voetbalclub PEC Zwolle. Hierdoor biedt de club gratis Wi-Fi in het gehele IJsseldelta-stadion. Bezoekers krijgen de mogelijkheid om gebruik te maken van internet ten behoeve van social media zoals Twitter, Facebook en andere mobiele applicaties.

‘We proberen zoveel mogelijk service in het stadion te bieden’, zegt Edward van Wonderen, algemeen directeur van PEC Zwolle. ‘En daar hoort tegenwoordig draadloos internettoegang gewoon bij. Juist in het stadion en tijdens de wedstrijd wil je via Twitter, Facebook of WhatsApp je ervaringen delen. Niets is zo frustrerend als dat niet kan. Daarom hebben wij een Wi-Fi-netwerk gerealiseerd dat op tribunes, supportershome, businessruimtes en persruimte de bezoeker via 3G dezelfde mobiele ervaring biedt als buiten het stadion.’

Bandbreedte
In de eerste fase van de uitrol is ervoor gekozen om de Wi-Fi-toegangspunten nog niet volledig open te stellen voor videodownload. De club wil de komende wedstrijden gebruiken om samen met Zoranet het basisgebruik op een wedstrijddag, waarbij er zo’n tienduizend bezoekers in het stadion zijn, te bepalen welke bandbreedte er nodig is om alle bezoekers goed te bedienen. Op dit moment wordt er gebruik gemaakt van een straalverbinding om deze bandbreedte te realiseren.

In de tweede fase zal het Wi-Fi-netwerk toegankelijk zijn via een gratis PEC Zwolle-app, die de club aan het ontwikkelen is. Deze app moet de bezoeker naast toegang ook nuttige informatie geven over de wedstrijd, elftal en tegenstander. Daarbij zorgt de PEC Zwolle-app voor interactie tussen club en supporters. De daarmee gemoeide nieuwe advertentiemogelijkheden zijn een nieuwe bron van inkomsten voor deze voetbalploeg uit de Eredivisie.

Connected Stadium
Het nieuwe Wi-Fi-netwerk heeft meer voordelen. Internationaal zijn veel stadions al voorzien van ‘Connected Stadium’-Wi-Fi-technologie. Exploitanten van een stadion kunnen hiermee eigen diensten gaan aanbieden en zo een nieuwe inkomstenbron aanboren. Zo is het mogelijk om specifieke bezoekersgroepen of kaarthouders extra servicetoegang te geven tot een videodienst. Een bezoeker kan herhalingen en hoogtepunten van een wedstrijd opvragen. Ook kunnen statistieken getoond worden of bezoekers kunnen onderling communiceren via een sociale netwerkdienst. Verder krijgen sponsors nieuwe mogelijkheden om hun advertenties te tonen.

RTV Oost / Zoranet

Hoofdsponsor: