12 januari 2019 In de media

Wijnker giet AZ-saus over Vitesse

Aloys Wijnker is de nieuwe hoofd opleidingen van Vitesse. De Noord-Hollander moet zorgen dat er weer talent doorbreekt in Arnhem. Dat is een meerjarenplan.
Hij is weggeplukt uit Chicago. Dat is de stad van de Blackhawks, het ijshockeyteam. Van de Cubs, de honkballers. En van de Bulls, de basketballers. Allemaal even beroemd. Maar Vitesse heeft Aloys Wijnker juist opgepikt in Illinois om zijn voetbalkennis. Om zijn visie, zijn oog voor detail én zijn ervaring. Hij moet de opleiding in Arnhem perfectioneren.

Wijnker (47) stapt binnen op Papendal na drie jaar in de Verenigde Staten. Hij heeft in Amerika voor de nationale bond gewerkt als hoofd van de zogeheten development academy, de opleiding. Maar voor Vitesse tellen de jaren in de polder zwaarder. De verrichtingen in Noord-Holland, liefst tien jaar in de opleiding van AZ.

,,De voetbalwereld is dan toch klein”, reageert Wijnker, net begonnen met zijn klus in Arnhem. ,,Ik werd maanden geleden gepolst door Marc van Hintum (technisch directeur Vitesse, LL). Ik had net aangegeven vanwege mijn familie terug te willen naar Nederland. Mijn dochter ging naar de middelbare school. Vitesse toonde meteen meer dan warme belangstelling.”

Elanden, beren en walvissen
Een beetje weemoed is er nog wel. ,,Ik beschouw de tijd in Amerika als een enorme verrijking van mijn leven”, vertelt Wijnker, ooit een bescheiden profvoetballer bij Telstar. ,,Ik ben in een nieuwe wereld gestapt. Ik heb het land gezien. Je reist naar Florida en tussendoor is er vakantie in Alaska. Dat landschap is fantastisch. Ik heb elanden gezien, beren. Waanzinnig. En Walvissen hadden we al aan de westkust gezien. Bij een trip over de Highway 1. Als vrijgezel was ik wel gebleven. Maar ja, anders was ik nu dus vrijgezel geweest.”

Hij zit nu nog vaak alleen in een hotel in Arnhem. Het gezin is neergestreken in de kop van Noord-Holland. Daar waar Wijnker groot is geworden. ,,Het is de keuze van onze dochter”, vertelt hij. ,,Utrecht was handiger geweest, ja. Ik wil geen reizend circus zijn, vandaar dat ik vaak op Papendal zal overnachten. Ik maak hier lange dagen.”

Wijnker moet als opvolger van de weggestuurde Edwin Petersen zorgen dat de doorstroming verbetert in Arnhem. Dat talent het eerste elftal bereikt. Structureel. En dan moet Vitesse net zo structureel Europees voetbal halen.

Lange adem
Anderhalf jaar heeft daarom hij getekend in Arnhem. Maar de pennenstreek onder het contract zegt niets. Dit is ‘een missie van de lange adem’, beaamt de Noord-Hollander. ,,Ik wil eerst alles in kaart brengen. Maar de kernvragen staan. Wat is de visie op voetbal en visie op spelers? Wat is de Vitesse-speler? En hoe kunnen wij over vijf jaar, ik hoop eerder, structureel Europees voetbal halen? Wat voor spelers hebben we dan nodig? Is dat helder, dan weten we ook wat nodig is voor scouting en opleiding.”

Uiteindelijk giet Wijnker zo een AZ-sausje over de opleiding van Vitesse. ,,Het zou gek zijn om nu ineens alles anders te doen”, stelt hij. ,,Ik heb ook mijn bagage. En bij AZ hebben we succes gehad. Omdat er ook fouten zijn gemaakt, kan ik daarop weer verder bouwen bij Vitesse.”

Heilige huisjes
Daarbij gelden enkele stelregels. Wijnker koppelt geen getallen aan de doorstroming van talent. ,,Dat kan gewoonweg niet.” Maar er zijn ook geen heilige huisjes op Papendal. Dat de club vooral trainers met een Vitesse-verleden telt, is niet zaligmakend. ,,Kwaliteit is altijd leidend. Het is zaak trainers beter te maken. De scouting, de opleiding zelf. Daarmee moet iedereen bezig zijn. Ik wil zaken hard op papier. Dit zijn de spelers die wij willen hebben.”

Daarmee regeert niet de allesoverheersende visie van Wijnker. ,,Geenszins”, stelt hij. ,,Daar heeft ook Theo Janssen zijn inbreng in. Edward Sturing, Marc van Hintum. Dát is Vitesse.”

Intelligente voetballer
De nieuwe hoofd opleiding wil wel een eensluidende voetbalvisie zien. Een herkenbare voetbalstijl door de gehele jeugdtak, tot en met het beloftenteam toe. ,,Niet specifiek per positie, wel in gedachtegoed en uitvoering. Ik geloof in de intelligentie voetballer. Een speler moet zelfstandig de juiste keuzes kunnen maken.”

Wijnker hoopt daarbij ‘het regionale karakter’ terug te zien. In de jeugdlijn van Vitesse loopt veel talent uit het westen van het land rond. ,,We willen de beste spelers”, zegt de Noord-Hollander. ,,Als die uit het westen komen en het eerste elftal halen, is iedereen tevreden. Maar ik heb ik in ontwikkeling een voorkeur voor jeugd uit eigen regio. Het is het beste in eigen omgeving op te groeien. Ga je van ver weg halen, dan moet dat ook potentie hebben. Als ik hier kijk: met Arnhem, Nijmegen, Ede, Veenendaal en Apeldoorn, dan wonen hier best veel mensen. Talent zit overal.”

Gelderlander / foto’s SV en Vitesse

Hoofdsponsor: