27 oktober 2012 In de media

Wilfried Bony koestert ‘Daddy cool’

Dat Daddy Cool inmid­dels in heel Nederland zijn bij­naam is, daarvan is Vitesse- spits Wilfried Bony zich niet zo bewust. „ Maar het is fantastisch dat de fans in GelreDome zo leuk reageren als ik scoor en ‘Daddy cool’ van Boney M wordt gedraaid”, zegt hij.
Het disconummer werd gekozen als persoonlijke goaltune voor de Ivoriaan. „ Ik gebruik ‘ Daddy cool’ nu ook als ringtone. Als ik Boney M hoor, dan weet ik dat mijn beste vriend me belt.”

De dans die Bony na een doelpunt opvoert, is de Azonto, de laatste muziekrage in Ghana. De spits is er gek op. „Maar de dj moet het niet in zijn hoofd halen iets anders te draaien dan ‘Daddy cool’.”

Een eigen goaltune als extra stimulans

Vitesse-spitsWilfried Bony is hard bezig in Arnhem een legende te worden. Door zijn goals, maar zeker ook door zijn eigen goaltune.

Wie bedacht die eigenlijk? 

Daddy cool is in Arnhem al lang niet meer dat melige disconummer van Boney M. De jaren­zeventighit staat er tegenwoordig symbool voor de best scorende speler van de eredivisie, Vitesse­spitsWilfried Bony. Bony ís Dad­dy Cool.

Telkens als de Ivoriaan het net vindt in GelreDome – en dat was dit seizoen al zes keer het geval – draaitWalterWitlov, de huis-dj van Vitesse, een fragment uit Dad­dy cool. Het stadion galmt dan uit volle borst mee. Daddy, daddy cool – Bony, Bony scoort.

WalterWitlov (bij de burgerlijke stand bekend als JanWillem Gijs­bers) draait de schuiven voor de goaltune open, maar de geestelijk vader van Daddy Cool zit naast hem. Technicus René Scholing van The Production Factory kop­pelde Bony aan Boney M.

„Toen hij bij Vitesse kwam, was de link met Boney M natuurlijk snel gelegd”, zegt Scholing. Hij nam het hele hitrepertoire van het Duitse kwartet door en koos voor een fragment uit Daddy cool. Zo komt een spits dus aan een bij­naam en aan cultstatus.

In de Fanzone van Vitesse hangen T-shirts van Daddy Cool, Bony zelf gebruikt het nummer als ring­tone en combineert de tune met een Afrikaans dansje. „Dit had ik nooit verwacht”, zegt Scholing.

„Het was natuurlijk ook heel an­ders gelopen als Bony al naar een andere club was verhuisd.”

Het fenomeen goaltune werd in Nederland geïntroduceerd door Feyenoord, dat I will survive van de Hermes House Band gebruikt. De standaard tune van Vitesse is Bro hymn van Pennywise. Nikos Machlas had de primeur van een eigen liedje. Als de Griek (in sei­zoen 1996/’97 Europees topscorer met 34 goals) weer eens het doel vond, klonk de sirtaki.

Bony deelt dit seizoen de eer met zeven teamgenoten. Behalve de Vitessenaren hiernaast heeft ook verdediger Frank van der Struijk een eigen song, Wat ruist er door het struikgewas van Franky Boy.

Omdat-ie zo lekker melig is. „Die hoop ik echt nog eens te draaien”, zegt Walter Witlov lachend.

Wanneer krijgt een speler zijn ei­gen liedje? „Ze moeten heel hard hun best doen”, vinden Scholing enWitlov. Ze zien muziek als een manier om publiek te behagen, maar zeker ook de spelers. „Een ei­gen goal tune kan een extra stimu­lans zijn. Voor Jonathan Reis bij­voorbeeld, die terugkomt na een zware blessure.”

De twee willen maar zeggen: de muziek rond de thuisduels van Vi­tesse is veel meer dan ‘ behang’.

„Spelers moeten zich er thuis door voelen.” Dus schalt tijdens de war­ming- up bijvoorbeeld een dance­versie van het Georgische volks­lied door de speakers. „Guram Kas­hia stond gelijk in de houding.”

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: