10 maart 2012 In de media

Wilfried maakt het verschil in Groningen

Vitesse heeft zaterdagavond uitstekende zaken gedaan door in Groningen met 3-1 te winnen. Wilfried was de grote man aan Arnhemse zijde.

De sterke Ivoriaan stond aan de basis van beide doelpunten. Ook Piet Velthuizen onderscheidde zich met enkele uitstekende reddingen.

John van den Brom voerde in Groningen één wijziging door in zijn basisopstelling. Marco van Ginkel verving Mike Havenaar waardoor Vitesse weer in een 4-3-3 systeem speelde. De eerste 45 minute waren kortgezegd erg matig. Van beide kanten lukte er niet veel en bij de Arnhemmers leek het alsof ze op zich af lieten komen. Het middenveld was niet agressief genoeg waardoor de sterk spelende Wilfried nauwelijks in het spel voor kwam. Kwam de Ivoriaan dat wel, was het meteen gevaarlijk.

FC Groningen probeerde het diverse malen van afstand, maar wist ook niet gevaarlijk te worden voor rust. In de laatste tien minuten was Vitesse wel de meest dreigende van de twee ploegen. Zo schoot Renato Ibarra in de 36e minuut na een snelle uitbraak voorlangs. Drie minuten voor het rustsignaal was het ineens raak voor Vitesse. Wilfried’s actie op het middenveld was sterk, de pass perfect en de afronding van de mee opgekomen Marco van Ginkel dodelijk: 0-1.

De thuisploeg startte, zoals verwacht, wat opportunistischer en ook het thuispubliek roerde zich meer. Het kwam Vitesse dan ook goed uit om juist in die periode een tweede treffer te maken. Binnen het kwartier nog wel. Na een sterke actie van Wilfried kreeg Vitesse in de 56e minuut een vrije trap. Alexander Büttner schoot laag en Luciano kreeg de bal niet onder controle. Jan-Arie van der Heijden was er als de kippen bij om de bal binnen te schieten.

FC Groningen bleef ook na de 0-2 hetzelfde spelletje spelen, maar het speelde niet goed genoeg om tot echte kansen te komen. In de 68e minuut kreeg het een strafschop de spanning terig te brengen in de wedstrijd na een duel tussen Kashia en Suk (duwen volgens de scheidsrechter). Dusan Tadic benutte de strafschop: 1-2. Direct na het doelpunt voorkwam Piet Velthuizen een gelijkmaker. Spits Texeira kopte snoeihard binnen, maar Velthuizen had er de vingers nog aan.

Doordat de ploeg van John van den Brom in de omschakeling niet de 3-1 maakte, bleef het tot het eind nog ongemeen spannend. Pieter Huistra gooide er in de laatste tien minuten nog twee aanvallende wissels in om nog wat te forceren. Wilfried was meteen na de dubbele wissel bijna succesvol, maar zijn schot ging net naast het doel. Tadic was aan de andere kant ook dichtbij, maar zijn schot belandde op de voeten van Velthuizen. Ook uit de daarna toegekende hoekschop stond de doelman op de goede plek. De ingevallen Havenaar maakte zijn faam als goaltjesdief weer waar door in de exra tijd aan alle onzekerheid een einde te maken en vallend de 1-3 te maken.

Een enorm belangrijke winst voor de Arnhemmers in Groningen tegen een directe concurrent. Volgende week vrijdag weer een belangrijke. Dan staat de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo op het programma. Aanvang 20.00 uur.

Vitesse.nl

Hoofdsponsor: