9 januari 2010 In de media

Wiljan Pluim, de Zidane van Vitesse

Revelatie van de eerste seizoenshelft van Arnhemse ploeg hoopt op verlenging van zijn aflopende contract

Een half jaar geleden wilde hij nog worden verhuurd, aan FC Oss, AGOVV of Om­niworld. Nu isWiljan Pluim (21) de revelatie van het sei­zoen bij Vitesse.

Hij dolde de eerste verde­diger van Besiktas met een balletje onder de voet. De tweede Turkse mannetjesputter gaf hij eveneens het nakijken door een mooie pas­seerbeweging. Alleen een overtre­ding konWiljan Pluim ervan weer­houden te scoren. De technicus ging inderdaad tegen de grond, waarna Sinan Kaloglu vanaf de stip alsnog scoorde voor Vitesse (0-2, eindstand 4-4).

De actie, afgelopen woensdag op het toernooi om de Tuttur.com Cup, vertelde het hele verhaal van de eerste competitiehelft van Pluim. Bijna vanuit het niets stond daar ineens die lange aanvaller met die geweldige balbehandeling.
Snelheid is niet zijn sterkste punt, maar ruzie met de bal heeft de ge­boren Zwollenaar nooit. Pluim als aanspeelpunt in de voorhoede van Vitesse, waar ruimte was gekomen door de kwetsuren van Kaloglu en met name steraanvaller Santi Kolk. Zo werd hij, naast de opgeleefde Onur Kaya, de revelatie van de eer­ste seizoenshelft van Vitesse.

Diepe spits lijkt zijn ideale positie, maar Pluim brengt graag een nuan­ce aan. „ De laatste wedstrijden speelde ik meer vanuit het mid­denveld. Dat is meer mijn positie.
Ik ben niet een speler die zelf veel scoort. Ik moet het veel van mijn inzicht hebben. Als middenvelder kan ik mijn acties maken.”
Zoals Zinedine Zidane, zijn grote voorbeeld, het deed. „Ik vergelijk me niet met hem”, zegt Pluim.
„Want daarvoor was hij veel te goed. Maar ik zie dingen bij hem, die ik bij mezelf terugzie. Welke?
De aannames, het wegdraaien, dat soort dingen.”

In het veld is hij een artistieke voetballer, daarbuiten komt hij over als een rustige jongen. „Dat ligt aan de bui waarin ik ben. Ik kan heel vrolijk zijn, maar er zijn ook momenten dat ik in een dipje zit en dan moeten mensen me niet lastig vallen”, zo luidt zijn bondige zelfanalyse. „Iedereen vindt me nonchalant ogen. Dat vonden ook veel van mijn trai­ners. Zo kijken veel mensen tegen me aan. Het lijkt of ik er geen zin in heb. Maar ik heb altijd plezier in voetbal. Als ik kan voetballen, dan doe ik dat. Als vrienden me bellen, doordeweeks, dan gaan we op het veld voetballen.”

Op de bovenkant van zijn linker­hand draagt hij drie tatoeages.
Drie letters, de beginletters van de namen van zijn ouders en zijn broertje. Het symboliseert de ster­ke band die hij heeft met zijn fami­lie, die het nodige heeft meege­maakt. Zijn moeder raakte drie jaar geleden blijvend verlamd door een auto-ongeluk.
„Het gaat nu gelukkig beter met haar”, zegt Pluim. „ Ze komt elke thuiswedstrijd kijken, samen met mijn vader. Dat is een extra moti­vatie voor mij.”

Pluim komt uit een echte voetbal­familie. Zijn jongere broer Martijn speelt in de A1 van VSCO’ 61 uit Oosterwolde, zijn vader zag vanwe­ge zijn christelijke geloof af van een flirt met PSV en Go Ahead Eagles.
Pluim ging zelf al op zijn vierde voetballen bij vv Elspeet. „Mijn va­der was een voetballer, dus dan gaat het snel.” Op zijn zesde speel­de hij al in de D1, daar bleef hij een half jaartje. „Ik scoorde vaak vijf, zes keer per wedstrijd. Mijn vader zei dat het beter was naar AGOVV te gaan.” Twee jaar later kreeg hij een plek in de jeugdopleiding van Vitesse.
Inmiddels zit hij al ruim anderhalf jaar bij de selectie van het eerste elftal. „ Mijn doel voor dit seizoen was binnen tien wedstrijden een keer in de basis te staan”, aldus Pluim. „Maar na de voorbereiding zat ik niet bij de selectie. Ik heb toen gekeken of ik verhuurd kon worden. FC Oss, AGOVV en Om­niworld hadden belangstelling, maar de clubs konden financieel geen overeenstemming bereiken. Achteraf ben ik bij dat het niet doorging.”

In plaats van een transfer naar de kelder van het Nederlandse prof­voetbal, wacht Pluim mogelijk een langer verblijf bij Vitesse. Volgen­de week praat zijn zaakwaarnemer Robert Postma met de Arnhemse clubleiding. Het huidige contract van Pluim loopt na dit seizoen af.
Vitesse heeft al aangegeven graag met de verse basiskracht verder te gaan en de liefde is wederzijds.
„Ik wil wel blijven en hoop niet dat de besprekingen een probleem worden”, aldus Pluim. „ Als liefheb­ber wil je voetballen. Ik ga niet weer een jaar op de bank zitten voor meer geld. Aan een andere club of het buitenland denk ik niet. Ik heb nu zeven wedstrijden in de basis gestaan. Ik sta nog hele­maal nergens.”

Paspoort

Naam: Wiljan Pluim.
Geboren: 4 januari 1989 in Zwolle.
Lengte: 1.91 meter.
Gewicht: 85 kg.
Vorige clubs: vv Elspeet, AGOVV ( amateurs).
Bij Vitesse sinds: 2001.
Debuut in eerste elftal Vitesse:
10 mei 2009, ADO Den Haag-Vitesse (3-1).
Contract bij Vitesse tot en met: medio 2010.
Aantal competitiewedstrijden: 9.
Aantal competitiedoelpunten: 1

De Gelderlander

Hoofdsponsor: