29 december 2011 In de media

Winnaars gedenkstenen bekendgemaakt

Het oude Vitesse-stadion Nieuw Monnikenhuize, oud-minister Marga Klompé en affichekoningin Loesje krijgen een nagedachtenissteen of-strip.

De gemeente maakte de drie winnaars, die een gedenkteken in de stad krijgen, gisteren bekend. Arnhemmers konden via een website zelf bijzondere gebeurtenissen, personen of plekken aandragen die een eigen herinneringsteken verdienen.

Er zijn volgens de gemeente meer dan 45 ideeën ingediend en er is meer dan honderd keer gestemd. De winnaars krijgen een gedenkplekje omdat ze een belangrijke rol in de stad hebben gespeeld.

Eerder kreeg Sir Philip Sydney een gedenkstrip op een huis aan de Bakkerstraat waar hij 425 jaar geleden overleed. Dit was het initiatief van het Arnhems Genootschap Prodesse Conamur.

Wethouder Margreet van Gastel wilde mee dit project de trots van de Arnhemmers aanwakkeren. „Het leuke van de ingebrachte ideeën en de uiteindelijke top 3 is dat ze zo’n duidelijk Arnhems accent hebben. Heel herkenbaar voor iedereen."

Waar en wanneer de nieuwe gedenkstenen of -strips worden geplaatst, is nog niet bekend.


Meedenken

Van 17 oktober tot en met 30 november is de website www.meedoeninarnhem.nl actief. Op deze website kunnen Arnhemmers zelf bijzondere gebeurtenissen, personen of plekken aandragen die een eigen herinneringsplek verdienen. Zij moeten bij hun idee voor een stenen strip aangeven welke gebeurtenis, persoon of plek bijzondere aandacht in de stad verdient en waarom.

Op een kaart kunnen zij de exacte plek aangeven waarop zo’n stenen strip dan zou moeten liggen. Begin december buigt een deskundige jury zich over alle ideeën. De juryleden kiezen de teksten op de stenen strips en de plekken in de stad die voorzien worden van zo’n steen. De drie ideeën met de meeste stemmen van inwoners probeert de gemeente in ieder geval uit te voeren.

(Red.: de mogelijkheid tot inzenden is inmiddels gesloten)

Meedoen in Arnhem

Hoofdsponsor: