10 december 2021 In de media

Winst op NŠ Mura, maar in de wachtkamer

Na een dag met een totaal onverwachte wending is het Vitesse donderdagavond gelukt om te winnen van NŠ Mura. In GelreDome werd het 3-1. Of dat ook voldoende is voor Europese overwintering is nog de vraag aangezien de wedstrijd tussen Tottenham Hotspur en Stade Rennais FC niet werd gespeeld. Het is nu afwachten of en zo ja, wanneer dat duel wordt ingehaald. Tot die tijd rest onzekerheid in Arnhem.

Met een duidelijk doel voor ogen begonnen de Arnhemmers aan de wedstrijd. Winnen en het liefst met zoveel mogelijk doelpunten, dat was de inzet om zodoende kans te blijven maken op een plek in de UEFA Europa Conference League na de winter. Die eerste belangrijke treffer volgde al snel. Na een gekeerde poging van Loïs Openda schoot Thomas Buitink in de rebound raak: 1-0. Zo stond de ploeg van Thomas Letsch al na drie minuten op voorsprong.

De zo gehoopte bliksemstart voor Vitesse was daar, maar daarna bleven de broodnodige doelpunten vooralsnog uit. Met schoten van Eli Dasa en Riechedly Bazoer en een kopbal van Danilho Doekhi probeerden de Arnhemmers het wel, maar verzilverden ze hun kansen niet. De eerste, en ook enige, kans voor de Slovenen in de eerste helft, deed zich voor in de twintigste minuut. Een schot van Nardin Mulahusejnović verdween maar net voorlangs.

De Arnhemmers zetten hun jacht voort. Na een lange bal kreeg Openda veel ruimte en kon hij koelbloedig afronden: 2-0. Buitink had slechts één minuut later de 3-0 kunnen noteren, maar de aanvaller kopte de bal vanuit kansrijke positie naast. Vijf minuten later snoepte Openda de bal af van de Sloveense verdediging en bediende Daan Huisman, die op zijn beurt overtuigend raak schoot: 3-0.

In de tweede helft liet de Sloveense ploeg haar tanden wat meer zien, toen zij met een aantal counters gevaar stichtten. Amadej Maroša trof in de 62e minuut doel, toen hij de bal binnen wist te prikken. De vreugde was niet voor lang, want de vlag werd in de lucht gestoken door de grensrechter uit Slowakije.

Vitesse werd via MatúŠ Bero, Maxi Wittek en Huisman gevaarlijk, maar effectief waren de geel-zwarten niet. Waar de voorsprong niet verder werd uitgebreid, kwam NŠ Mura wel tot scoren. Maroša zette de 3-1 op het scorebord. Jeroen Houwen moest niet veel later voorkomen dat de Arnhemmers niet een tweede tegentreffer te verwerken kregen, waardoor de eindstand werd bepaald op 3-1.

Door de afgelasting van het duel tussen Tottenham Hotspur en Stade Rennais FC is er een bizarre situatie ontstaan in groep G. Met elf punten is Stade Rennais FC zeker van de groepswinst. Vitesse neemt nu, met tien punten, plaats op de tweede plek maar de Spurs kunnen over de Arnhemmers heen wanneer er wordt gewonnen in Londen. Het is nog onduidelijk of en wanneer de wedstrijd wordt ingehaald.

Vitesse vs NŠ Mura 3-1 (3-0)

3’ Buitink 1-0; 35’ Openda 2-0; 40’ Huisman 3-0; 82’ Maroša 3-1

Gele kaarten: 46’ Kous; 54’ Kozar; 76’ K. Cipot; 77’ Doekhi; 82’ Bero