9 maart 2012 In de media

Winst noodzaak bij Groningen – Vitesse

Terwijl de zes clubs bovenaan het Eredivisieklassement de spanning om de titelstrijd erin houden, is op de plekken daaronder de strijd om een Europa League-ticket in volle gang.

Vitesse en FC Groningen leken tot voor kort de meest reële kandidaten om aan het einde van het seizoen de respectievelijk zevende en achtste plek in te nemen. In Arnhem en Groningen staat de teller na de seizoenshervatting echter pas op twee overwinningen. Concurrenten RKC Waalwijk, Roda JC en Heracles Almelo komen akelig dicht in de buurt van de twee subtoppers. 

Stootkracht

Zowel Vitesse als FC Groningen ontbeert stootkracht in de tweede seizoenshelft. De doorgaans onuitputtelijke Wilfried Bony slaagt er sinds zijn terugkeer van de Afrika Cup niet in om potten te breken. Waar hij zijn ploeg in de eerste seizoenshelft op sleeptouw nam, is de doelpuntenproductie nu voornamelijk besteed aan aanwinst Mike Havenaar. De Japanse spits nam na de winterstop drie van de zes competitiegoals voor zijn rekening.

In Groningen is de weg naar het doel al langere tijd een heikel punt. David Texeira is met acht doelpunten de clubtopscorer dit seizoen, maar hij staat al vijf wedstrijden droog. Twee weken geleden, tegen PSV, vonden de Groningers voor het laatst het net. Hyun-Jun Suk vertolkte een heldenrol in de Euroborg met twee goals, maar ook hij kon zijn ploeg in de wedstrijden daarna niet bij de hand nemen.

Europa League-ticket

De nummers zeven en acht in de Eredivisie nemen aan het einde van het seizoen deel aan de play-offs om een Europa League-ticket. Zij gaan de strijd aan met de clubs die als vijfde en zesde eindigen in de Nederlandse competitie. Zoals het er nu naar uitziet, is de sprong naar een van die plekken uitzichtloos voor Vitesse en Groningen. Het verschil met nummer zes Feyenoord bedraagt momenteel respectievelijk negen en twaalf punten.

Daardoor is een overwinning komende zaterdag voor beide ploegen van cruciaal belang. De drie punten zijn hard nodig, nu RKC en Roda JC slechts één punt onder Groningen staan. Ook Heracles Almelo is met twee punten afstand nog volop in de race voor Europees voetbal. Een zege kan voor beide ploegen als een belangrijke stap richting succes betekenen.

Goal

Hoofdsponsor: