29 januari 2011 In de media

Wraakoefening Vitesse

Vitesse heeft zaterdagavond een wraakoefening gehouden met Roda JC als slachtoffer: 5-2. De Arnhemse ploeg van trainer Albert Ferrer nam vooral wraak op zichzelf na de wanvertoning een week eerder bij Willem II (1-0 nederlaag).

Maar ook met de Limburgse ploeg had Vitesse nog een appeltje te schillen. Vorig seizoen werd het nog 2-5 in Gelredome en eerder dit seizoen in Kerkrade stopte de teller bij 4-1 in Limburgs voordeel.

De overtuigende zege kwam niet zo maar tot stand. Sterker, Vitesse begon beroerd aan de tweede wedstrijd van 2011. Na 2 minuten en 52 seconden ging Rajkovic al gruwelijk in de fout. Zijn te korte terugspeelbal werd door Junker onder doelman Room door gepunterd: 0-1. In de daarop volgende tien minuten was Vitesse het spoor bijster. Op de zuidtribune werd direct geroepen om Jenner (niet bij de selectie) en spits Pedersen (op de bank). Ferrer stond met handgebaren duidelijk te maken dat het hem ook niet naar de zin was.

Hij koos na de afgang van Tilburg toch weer voor Van Ginkel in de spits en dat pakte nu goed uit; met twee treffers was de net 18-jarige middenvelder de held van Arnhem. Ook het debuut van Babangida was niet slecht, met een paar prima acties, dito voorzetten en een treffer.

In de 16e minuut kreeg de tussenstand al een draaglijker aanzien voor Vitesse. Uit een directe vrije mikte Matic de 1-1 binnen. Doelman Tyton zag er niet best uit. Tien minuten later maakte Vitesse ook een veldgoal. Riverola bleef vanaf de zijkant goed kijken en vond gelegenheidsspits Marco van Ginkel bij de eerste paal: 2-1.

Een nieuwe flater achterin, Lopez speelde te kort op Rajkovic, bood Junker een tweede grote mogelijkheid. De oud-spits van Vitesse, die bij Roda JC zijn productiviteit terugvond na een paar ‘droge’ Arnhemse jaren, schoot nu knullig met de buitenkant van zijn rechtervoet links naast het doel.

Riverola was even later dicht bij een goal, maar botste hard met doelman Tyton. Die kon na een behandeling van een paar minuten toch door. Die extra minuten blessuretijd betaalden zich uit voor Vitesse. Aissati ontfutselde Kah de bal, sneed binnendoor en viel toen over de voet van de Roda-verdediger: strafschop. Nieuwkomer Lopez benutte het buitenkansje: 3-1. Een ongekende weelde voor Vitesse en de schamele 13.272 toeschouwers in GelreDome.

Die waren zaterdagavond niet voor niets gekomen. Vitesse besloot na rust geen gas terug te nemen, maar een tandje bij te schakelen. Dat leverde tien minuten na rust al de beslissende vierde Arnhemse treffer op. Matic slalomde schitterend door de Limburgse defensie en debutant Babangida rondde onberispelijk af: 4-1. Nog geen vier minuten later was Van Ginkel er als de kippen bij om een sterke actie van Yasuda binnen te lopen: 5-1.

Een vrije trap van Hempte, vergelijkbaar met de 1-1 van Matic, betekende 5-2. Daarmee was het nog niet helemaal gedaan. Room moest er aan te pas komen om Pluim (gehuurd van Vitesse) van de 5-3 te houden en even later keerde de doelman een pegel van De Fauw met de voet.

Door de winst neemt Vitesse afstand van de degradatiezone. De Arnhemmers stijgen naar de veertiende plaats, met nu één punt voorsprong op Feyenoord.

Vitesse - Roda JC 5-2 (3-1).

3. Junker 0-1, 16. Matic 1-1, 27. Van Ginkel 2-1, 45+ Lopez 3-1 (str.), 55. Babangida 4-1, 58. Van Ginkel 5-1, 69. Hempte 5-2. Scheidsrechter: Delferiere. Gele kaarten: Babangida, Lopez (Vitesse), Janssen, Kah, Wielaert (Roda JC),

Opstelling Vitesse: Room; Van der Struijk, Kashia, Rajkovic, Yasuda; Riverola, Lopez (90. Stevanovic), Matic; Babangida (72. Snijders), Van Ginkel (84. Pröpper), Aissati.

Bijzonderheden: van de drie oud-spelers van Vitesse bij Roda JC begon Junker in de basis, viel Pluim in de 46e minuut in en Meulens in de 84e.