Yasuda lovend over landgenoot ‘Ryo’
De loopbaan van Yasuda kende een prachtige start, waarna de international een flinke terugslag kreeg. In december 2010 hoopte hij zijn carrière nieuw leven in te blazen door naar Arnhem te verkassen. Na een lastige start in het slechtdraaiende Vitesse heeft hij zijn plek gevonden. De Japanner heeft onder coach Albert Ferrer een basisplaats.
In een van je eerste interviews na je transfer zei je dat het Nederlandse voetbal veel sneller is dan het Japanse. Ben je er inmiddels al aan gewend?
"Ja, ik denk dat ik er nu wel helemaal aan gewend ben. De intensiteit en snelheid is heel anders dan de J-League. Zeker de omschakeling van verdediging naar aanval gaat snel. Hier wordt ook veel eerder en meer druk gezet op de speler die de bal heeft."
Japanse spelers hebben het altijd goed gedaan in Nederland. Nu zijn jij, Yoshida, Cullen en Miyaichi ook weer vaste basisspelers. Hoe komt het volgens jou dat de Japanners het altijd goed doen?
"De Japanse voetballers zijn echte professionals. Ze hebben doorgaans ook een goede techniek. Daarbij hebben we heel veel aan onze mentaliteit. De Nederlanders staan natuurlijk bekend om hun ‘Totaalvoetbal’. Ze wisselen hier zo veel van posities en betrekken iedereen in het spel. Zowel verdedigend als aanvallend. Het is dezelfde manier waarop het nationale team van Japan wil spelen. En dat is misschien nog een reden waarom Japanners het hier vaak weten te maken."
Ryo Miyaichi is door Feyenoord gehuurd van Arsenal en nu al een sensatie in Nederland en Japan. Onlangs heb je tegen hem gespeeld. Wat is je indruk van hem?
"Miyaichi is van buitengewone klasse en hij heeft het lef om zijn techniek te laten zien, zelfs als hij op topsnelheid is. Hij is een groot gevaar voor verdedigers. Japan heeft helaas nog niet zo veel aanvallers als hij weten voort te brengen. Hij heeft zonder twijfel een grote toekomst voor zich."
De meeste Japanse spelers spelen bij clubs in Nederland, Duitsland en België. Hoe is je contact met je voetballende landgenoten?
"Het komt regelmatig voor dat ik ze ontmoet. Vorige week heb ik bijvoorbeeld de wedstrijd tussen Schalke en Bayer Leverkusen bekeken waar Atsuto Uchida in speelde. Ook ben ik naar de wedstrijd tussen Bochum en Energie Cottbus geweest om naar Chong Tese te kijken."
Op jouw positie in het nationale elftal is veel concurrentie. Yuto Nagatomo van Inter en Atsuto Uchida van Schalke kunnen op jouw positie uit de voeten. Denk je snel terug te keren in de nationale ploeg?
"Het nationale team zit altijd in mijn hoofd. Ik ben er zeker van dat ik weer wordt opgeroepen als ik goed speel in Nederland. Ik heb vertrouwen in mezelf en weet dat ik het waard ben om het shirt van Japan te dragen. Uchida en Nagatomo zijn uiteraard grote rivalen van me. Hun goede optredens geven mij alleen maar meer motivatie om het nog beter te doen."
Hoe ben jij, en de andere Japanse spelers uit Europa, omgegaan met de tragedie waar Japan mee te maken heeft gehad, en nog steeds heeft?
"Ik heb geen woorden om te beschrijven wat voor shock ik voelde toen ik het tragische nieuws hoorde. Bij Vitesse speelden we met rouwbanden om zo onze solidariteit te uiten. Wat voor ons nu belangrijk is om te doen, is om het iedere dag op de training en tijdens wedstrijden zo goed mogelijk te doen, om zo de mensen in Japan te inspereren om door te gaan."
Wat mis je aan Japan?
"Op dit moment helemaal niets eigenlijk. Via internet word ik op de hoogte gehouden van het nieuws en ik heb via email veel contact met mijn vrienden. Daarnaast heb ik het enorm naar mijn zin in Nederland. Iedere dag geniet ik. Het wordt hier nu ook een stuk warmer en ik ga nu bijvoorbeeld wat vaker de stad in."
Hoe communiceer je met de mensen in Nederland? En dan met name je trainers en ploeggenoten?
Ik spreek Engels met ze. Iedereen uit het team en de coach spreekt Engels. Maar ik ben niet zo’n prater. Ik ben het ook nog aan het leren. Ik wil, naast Engels, ook nog wat van de Nederlandse taal leren."
Hoe zie jij je persoonlijke toekomst?
"Momenteel concentreer ik me volledig om goede resultaten te halen met Vitesse. Het is mijn club en daar gaat het nu om. Wanneer ik goed speel komen er vanzelf aanbiedingen van andere clubs. Maar ik zal daar pas echt over gaan nadenken als ze concreet zijn. Natuurlijk hoop ik in de toekomst nog voor een heel grote club te spelen. Het liefst zou ik mijn loopbaan afsluiten bij Gamba Osaka. Wat ik na mijn actieve loopbaan ga doen? Daar heb ik nog niet over nagedacht. Misschien is het wel leuk om iets heel anders te doen dan voetbal