15 februari 2017 In de media

Zelfbewust in het trainersvak

Een jonge oefenmeester maakt reuzenstappen bij Vitesse en VDZ. 34 jaar is Habib al Mohsinawi pas, maar hij timmert al flink aan de weg. Als voetballer schopte de geboren Irakees het tot Jong NAC.
Al voor zijn 20ste stortte Habib al Mohsinawi zich op het trainersvak. Daarin maakt de trainer van de Arnhemse derdeklasser VDZ nu reuzenstappen.

"Elke dag sta ik op het veld", begint de Veenendaler, tevens trainer van Vitesse Onder 16 (zie kader), geestdriftig. "Bij Vitesse heb ik een drukke baan en daarnaast bij VDZ waar ook veel uren in gaan zitten. Naast het trainen van het eerste elftal ga ik daar binnenkort de andere trainers binnen de club opleiden: analyseren, bewuster maken van zaken, het is een heel brede taak. Samen groeien, dat is wat ik wil. Bij Vitesse ontwikkel ik me daarnaast op het allerhoogste niveau. Daar profiteert VDZ ook van."

Al Mohsinawi was eerder assistent bij hoofdklassers De Meern, DTS en Bennekom en stond op eigen benen in Ede bij derdeklasser FC Jeugd. Bij Vitesse maakte hij de afgelopen drie jaar steeds promotie. Aan zelfvertrouwen ontbreekt het hem niet. Waarom zou het ook?

,,Bij Vitesse hebben ze me echt geen contract gegeven, omdat ze me zo'n aardige jongen vinden. Ik ben daar de enige trainer uit het amateurvoetbal, dan moet je kwaliteiten hebben. Ik denk dat veel trainers in mijn schoenen zouden willen staan. Maar ik ben nog niet waar ik wil zijn. Ik moet me blijven ontwikkelen, elke dag weer. Ieder jaar komen er trainers bij, maar geen nieuwe clubs. Je moet je onderscheiden."

Dat doet hij onder meer door zijn communicatieve vaardigheden. Met Habib al Mohsinawi zit je voor je het weet zomaar een uur te praten. En heel prettig, over voetbal natuurlijk, maar ook over zijn familie. Zo is hij vier maanden geleden voor het eerst vader geworden. "Mijn vrouw en nu mijn kind zijn alles voor me."

Want voetbal is belangrijk, maar familie staat op één. Altijd. "Mijn broer is professioneel bodybuilder en woont sinds drie jaar in Koeweit. We bellen veel en zien elkaar zo vaak mogelijk, ook al is het lastig."

Hij laat alles even bezinken. En besluit dan tevreden. "Het is een mooie periode in mijn leven."

Genieten van Theo Janssen, eerst als speler en nu als trainer

Jarenlang keek Habib al Mohsinawi met veel plezier naar de voetballer Theo Janssen. Nu staat de 34-jarige trainer van Vitesse Onder 16 met de ex-prof op het veld.

Recent ruilde beloftenteam-assistent Janssen van plek met Ruud Knol. "Nu ga ik dus dagelijks de discussies aan met Theo. Dat is genieten", zegt Al Mohsinawi.

"Theo is pas dit seizoen begonnen als trainer, maar hij ziet alle wedstrijdmomenten drie seconden eerder dan ieder ander. Hij kan ongelooflijk goed wedstrijden lezen. En ik heb juist meer de trainingservaring met jeugd in de midden- en bovenbouw opgedaan bij andere Vitesse-elftallen. We vullen elkaar daarin heel goed aan."
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: