Zes vragen over GelreDome
Ja en nee. Er zijn twee GelreDomes: het gebouw en de exploitatiemaatschappij. Live Nation kocht in de lente van 2012 de exploitatiemaatschappij en daarmee werd het grootste entertainmentbedrijf ter wereld (in Nederland vertegenwoordigd door Mojo Concerts) hoofdhuurder van het stadion.
Het Amerikaanse concern wilde ook het gebouw zelf, maar onderhandelingen met toenmalig eigenaar Eurocommerce, die GelreDome in 2007 voor 10 miljoen kocht van de gemeente Arnhem, liepen spaak. Eurocommerce ging in de zomer van 2012 failliet en nu is Spes Bona (onderdeel van FGH Bank) eigenaar van het gebouw.
2 Hoe groot is de kans dat Vitesse dat stadion nu gaat kopen?
Die kans wordt steeds groter nu de provincie Gelderland bereid lijkt om de boete van 11,3 miljoen euro te laten vallen. Via dat zogenoemde kettingbeding wilde de provincie borgen dat GelreDome multifunctioneel blijft; een plek voor voetbal én evenementen.
Wat Vitesse er mee op schiet, is niet helemaal duidelijk. De club is nu 'onderhuurder' van Exploitatiemaatschappij GelreDome. Deze uitbater van het stadion is hoofdhuurder en blijft dat. Ook als Vitesse pandeigenaar wordt. Er ligt een langjarig huurcontract met de Exploitatiemaatschappij GelreDome.
Vitesse heeft zelf als onderhuurder een langlopend contract bij de exploitatiemaatschappij.
Bovendien neemt de club als stadioneigenaar ook de lasten over. GelreDome (anno 1998) is bijna twintig jaar oud. Diverse installaties zijn aan vervanging toe en vergen flinke investeringen. Groot onderhoud staat voor de deur.
Wil Vitesse écht baas in eigen huis zijn, dan zal directeur Joost de Wit moeten gaan praten met Live Nation. Om ook de exploitatiemaatschappij te kopen, of in elk geval om te sleutelen aan de huidige huurcontracten.
3 Wat heeft de provincie eigenlijk met GelreDome te maken?
De provincie was een van de financiers. Ze verstrekte een lening van 25 miljoen euro bij de bouw. Het was een lening met zeer zachte voorwaarden. Het was eerder een verkapte subsidie. In 2012 kocht Live Nation die lening voor 4,6 miljoen euro af. De enige band tussen GelreDome en de provincie is sindsdien het eerder genoemde kettingbeding.
Daarin staat dat Vitesse of een daaraan verbonden bedrijf of persoon GelreDome niet mag kopen, op straffe van een boete van 11,3 miljoen euro. Die voorwaarde werd opgenomen om te garanderen dat het stadion multifunctioneel bleef en niet exclusief een Vitesse-stadion zou worden.
Dat moest het multifunctionele karakter van het stadion waarborgen, maar diende ook om de kritiek te smoren dat de provincie wel meebetaalde aan GelreDome, maar niet aan het stadion van De Graafschap of NEC. De boodschap was: GelreDome is er voor heel Gelderland.
4 Als de provincie zich ineens soepeler opstelt, is dat geen verboden staatssteun aan Vitesse?
Nee. Als de provincie het kettingbeding opgeeft, wil ze er ook iets voor terug. Of dat geld is of dat Vitesse meer 'maatschappelijk werk' moet doen, zal onderdeel van de onderhandelingen zijn. De provincie kan proberen de Russische eigenaar van Vitesse, Aleksandr Tsjigirinski, wat extra geld uit de zak te kloppen.
5 Heeft Vitesse vaker geprobeerd GelreDome te kopen?
Ja, voortdurend. Dat begon al vlak na de bouw toen Karel Aalbers, destijds voorzitter, het gebouw wilde hebben. Wie er daarna ook de touwtjes bij Vitesse in handen kreeg, telkens riep hij dat het stadion eigendom van Vitesse moest worden. En telkens beet de club zijn tanden stuk op de ijzeren opstelling van de provincie.
6 Zou er met verkoop een definitief einde komen aan de Vitesse/Gelredome-soap?
Zeker niet. Daarvoor is (zie ook boven) de situatie te ingewikkeld. Alleen als de club behalve het stadion ook de exploitatiemaatschappij in handen krijgt, zou het wat rustiger kunnen worden. Aan de andere kant: wanneer is het echt rustig bij een voetbalclub? Zeker als die als bijnaam heeft: FC Hollywood aan de Rijn.