Zhang is marketingproduct
Toch is de Aziaat de toptransfer van Vitesse in deze zomer. Miljoenen euro's heeft de Arnhemse club verdiend aan de deal met West Bromwich Albion. Verhalen dat er zelfs negen miljoen naar de eredivisionist is overgemaakt, drukt algemeen directeur Joost de Wit de kop in. ,,Maar dit is voor ons een heel goede transfer."
Niet de kwaliteit van de spits vertegenwoordigt hier de marktwaarde, het draait allemaal om de nationaliteit. Zhang (20) is een Chinees en hij opent de weg in een land met 1,3 miljard inwoners. Dat juist West Bromwich Albion de spits heeft binnengehaald, is ook geen toeval. De Premier League-club uit Birmingham heeft een Chinese eigenaar: Guochuan Lai. Die heeft zakelijke plannen met Zhang.
Lai gaat met zijn ontwikkelingsmaatschappij Palm zes 'soccer towns' in China bouwen. De zakentycoon, goed voor een vermogen van zo'n 3,2 miljard euro, versterkt daarmee de merknaam West Bromwich Albion in het Aziatische land. Zhang zal in die opzet een commercieel uithangbord zijn. En zo wordt zijn transfersom eenvoudig terugverdiend. Zhang is dan profvoetballer, hij is bovenal een marketingproduct.
,,Yuning komt uit een andere wereld", vertelt De Wit. ,,Hij is ongekend populair in China. Hij is de spits van het nationale team en heeft de looks. Dat geeft hem grote economische waarde."
Zhang is de enige Chinese international die buiten de landsgrenzen speelt. Maar ondanks zijn status krijgt hij geen tewerkstellingsvergunning in de Premier League. West Brom heeft de Chinees voor drie jaar gecontracteerd en vervolgens meteen voor twee seizoenen gestald bij Werder Bremen.
Ook daar zit een idee achter. De Premier League is alles in China, maar de Bundesliga is eveneens populair. Zhang wordt een kijkcijferkanon. Meer dan met een rol in de eredivisie, die in Azië op televisie nauwelijks te volgen is.
Voor Zhang zelf is het eigenlijk bitter. Hij kiest bewust voor een carrière in Europa. Hij wil zich als voetballer ontwikkelen. Hij wil als topsporter zijn grenzen verleggen. Een kans in Europa is voor een Chinese voetballer uitzonderlijk.
Puur op zijn kwaliteiten beoordeeld, maakt hij nu een waanzinnige stap. Van reserve in de subtop van de eredivisie zomaar naar de Bundesliga. Wie had dat ooit gedacht? Maar de woorden bij zijn presentatie in het Duitse noorden zeggen alles. ,,Werder is een heel grote club in China."
Vitesse heeft er een werelddeal aan overgehouden.