Zjordania wil dit seizoen achtste worden
Clubbaas uit Georgië streeft naar play-offs om Europees voetbal. Dat is een van de onderwerpen in het tweede deel van het exclusieve mega-interview van De Gelderlander met Zjordania.
- Vitesse staat na vier speelronden op de zestiende plaats in de eredivisie.
- Clubeigenaar Merab Zjordania wil dit seizoen achtste worden met Arnhemse ploeg.
- Komst van acht spelers moet dat mogelijk maken.
Kunt u iets vertellen over het gezin waarin u bent opgegroeid?
Merab Jordania: „Mijn vader was profvoetballer bij Dinamo Tblisi, net als ik. Mijn moeder was huisvrouw. Ik heb een jongere zus, met wie ik heel close ben. Zij helpt ons nu mee met het settelen in Nederland. Doordat mijn vader profvoetballer was, hadden we het thuis heel goed. In de communistische Sovjet-Unie hadden voetballers een bepaalde status. Mijn hele leven heeft van jongs af aan in het teken van voetbal gestaan.”
Heeft u niet gestudeerd?
„ Jawel. Ik heb nooit iets anders gewild dan voetbal, maar ik ben afgestudeerd aan de technische universiteit. Ik heb altijd veel aandacht besteed aan talen en spreek naast mijn moedertaal vloeiend Russisch en behoorlijk Engels.”
U bent speler, eigenaar en president van Dinamo Tblisi geweest. Klopt het dat u ook voor de UEFA hebt gewerkt?
„Ja. Ik heb in allerlei comité’s gezeten en was vaak in Zwitserland. Praten over nieuwe regels, de ontwikkeling en bescherming van het voetbal. Dat heb ik tot 2006 gedaan. Zo heb ik mensen als Michel Platini, Franz Beckenbauer en Rinus Michels ook leren kennen.”
In 1990 bent u op proef geweest bij Vitesse. Wat kunt u zich daar van herinneren?
„Niet zo heel veel. Ik ben twee dagen bij Vitesse geweest. Daarna drie maanden bij Heerenveen. Daar weet ik veel meer van. Ik herinner me mister Riemer (doelt op oud-voorzitter Van der Velde, red.) en zijn vrouw. Zij waren heel aardig. En ik herinner me de trainer, Fritz Korbach. Een fantastische man. Het was heel vervelend voor mij. Ik had een contract getekend bij Heerenveen, was klaar om er te gaan voetballen. Het was in de tijd van het einde van de Sovjet- Unie. Ik kreeg geen toestemming om in Nederland te gaan werken.”
Wat dacht u toen u na twee dagen wegging uit Arnhem? Ooit kom ik hier terug en dan koop ik deze club?
Lachend: „Nee. Holland, en het Nederlandse voetbal, was voor mij wel altijd het voorbeeld. Sinds Johan Cruijff wilde ik altijd iets in het Nederlandse voetbal gaan doen. Het is me niet gelukt om er te voetballen. Daarom heb ik destijds, toen ik eigenaar was van Dinamo Tblisi in Georgië, altijd gedroomd over een club in Nederland. Nu is die droom uitgekomen.”
Met welke visie werkt u bij Vitesse?
„Kort gezegd: Jong talent scouten en ontwikkelen tot topspelers en tot mensen met een goede persoonlijkheid. Dat kun je alleen bereiken met een groot budget én met een groot netwerk. Ik heb een netwerk over de hele wereld, inclusief Zuid-Amerika. Ik wil benadrukken dat onze jeugdopleiding heel belangrijk blijft. Onze aandacht gaat niet alleen uit naar buitenshuis scouten. Daarom gaan we de trainingsaccommodatie ook verbeteren.”
Kunt u zich voorstellen dat sommige Vitesse- fans bang zijn dat u na een paar jaar weer vertrekt uit Arnhem?
„Mijn bedoelingen met en bij Vitesse zijn heel serieus. Ik ga niet voor niets met mijn gezin in Arnhem wonen. Ik wil ook de taal leren en Ted (doelt op technisch directeur Van Leeuwen, red.) attendeerde me op de nonnen in Vught, bij wie je een taal snel onder de knie schijnt te kunnen krijgen. Ik ben zeker geen eendagsvlieg.”
Vitesse zou dit seizoen gaan werken met een begroting van ongeveer 13 miljoen euro. Wat gebeurt daarmee?
„Dat wordt veel meer. Ik kan geen exacte bedragen noemen. Ik zal zo veel als nodig is investeren.”
Vitesse staat na vier wedstrijden onder de streep. Waar moet de ploeg dit seizoen eindigen?
„ Op de achtste plaats ( deelname aan play-offs om Europees voetbal, red.). En dan het seizoen erop hoger.”
U hebt al acht nieuwe spelers aangetrokken.
„Nu was de tijd kort tot aan het einde van de transferperiode. Vanaf nu hebben we meer tijd om vooruit te denken, om het op onze eigen manier te doen. Scouting is de basis voor alles. Daarbij zeg ik: Ik geloof altijd mijn eigen ogen. Daarmee bedoel ik dat ik de spelers zelf ook graag wil zien.”
Voor succes in het voetbal is ook een goede organisatie binnen de club nodig. Hoe gaat u dat doen?
„Ik heb veel ervaring met het functioneren van een voetbalclub. En ik heb goede ervaringen met de mensen binnen de club. Theo Bos, Paul van der Kraan, Ted van Leeuwen, het zijn goede professionals. Ze blijven bij Vitesse, waar ze voor het eerst met zo’n grote missie bezig kunnen gaan. We moeten bij Vitesse een grote familie zijn. Ik heb succes in al mijn banen. Dat kan alleen als je bent als een familie. Samen sta je sterk.”
Trainer Johan Boskamp zat bij uw eerste wedstrijd in GelreDome naast u op het ereterras. Gaat u hem aanstellen bij Vitesse?
„Hij is heel belangrijk voor mij. Hij was coach van Dinamo toen ik daar president was. Later was hij bondscoach toen ik president van de bond was. Ik waardeer hem zeer als trainer. Hij heeft oog voor talent. Vanaf het begin dat Vitesse ging spelen, heb ik elke dag contact gehad met hem. Zijn kennis en adviezen neem ik zeker mee om Vitesse verder te helpen.”