8 september 2010 In de media

Zjordania wil vrijheid: Eis: Opheffing Spelersfonds

De Vrienden van Vites­se hebben afstand moeten doen van hun rechten op een Spelers­fonds bij Vitesse. Alleen zo kon de de verkoop van Vitesse aan de Ge­orgische zakenman Merab Zjorda­nia op 16 augustus doorgaan.

Merab Zjordania eiste een Vit­esse zonder Spelersfonds.

- Vrienden van Vitesse maakten weg vrij voor clubverkoop door afstand te doen van aan­deel in spelerstransfers. 
- ‘Garantie’ op eerste 3 miljoen uit schadeclaim op provincie.

De Vrienden, tien investeerders, had­den recht op een deel van de trans­feropbrengsten van de spelers. In ruil daarvoor hebben ze een ‘ga­rantstelling’ van 3 miljoen euro ge­kregen.

Dat blijkt uit onderzoek van deze krant. De nieuwe eigenaar van Vit­esse, Merab Zjordania, wilde geen eredivisieclub met een Spelers­fonds, een pot waaruit de aan- en verkoop van spelers wordt betaald. De Georgiër wil volledige zeggen­schap hebben en houden over transferzaken.

Voormalig clubeigenaar Maasbert Schouten, tot op heden nog voor­zitter van de Raad van Commissa­rissen van Vitesse, bevestigt dat de Arnhemse eredivisieclub geen Spe­lersfonds meer heeft. Over de ge­maakte financiële afspraken met Vrienden van Vitesse wil hij geen mededelingen doen.

De Vrienden van Vitesse hebben hun aandeel in het Spelersfonds opgegeven ‘in het belang van de club’. Als tegenprestatie mogen de investeerders aanspraak maken op de eerste 3 miljoen euro van de te verwachten schadevergoeding van de provincie Gelderland. Vitesse en de Vrienden hebben bij de pro­vincie een schadeclaim ingediend van 40 tot 45 miljoen euro.

Gelderland heeft, aldus de schuld­eisers, in de zomer van 2001 de be­trokken partijen veel (financiële) schade berokkend door gemaakte afspraken in het reddingsplan voor Vitesse over huurverlaging van stadion GelreDome niet na te komen. Zo dreigde Vitesse alsnog failliet te gaan en zagen de Vrien­den van Vitesse hun lening aan de club grotendeels verdwijnen.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: