13 maart 2020 In de media

Zó kan de eredivisie straks worden afgerond

Het Nederlandse voetbal ligt voorlopig plat. En niemand kan voorspellen voor hoe lang. Hierbij vijf scenario’s om de eredivisie voor de zomer nog ordentelijk af te ronden.
We zijn het al bijna vergeten. Maar ook vorig seizoen was in de eredivisie sprake van een plotselinge lentestop. Toen was de onverwachte succesmars van Ajax in de Champions League de reden. De KNVB schoof met binnenlandse wedstrijden en data om Ajax de (verplichte) rust te geven. Inclusief het weekeinde van de bekerfinale lag de competitie uiteindelijk zeventien dagen stil in april en mei.

Maar destijds stonden daarna alleen speelronde 33 en 34 nog op het programma. En was er geen ongewisse factor in het spel, zoals nu met een voortwoekerend virus.

Midweeks
1. Stel: de eredivisie ligt stil tot en met 31 maart en daarna kan weer worden gevoetbald. Dan kan de competitie nog steeds ‘normaal’ worden uitgespeeld. In dat geval zijn er voldoende uitwijkmogelijkheden om de afgelaste duels in de te halen.

Zo zijn drie midweekse data beschikbaar waarop alle clubs kunnen: de week van woensdag 15 april, van 29 april en van 6 mei. Ook 8/9 april is een optie, alleen staan daar nu al de inhaalduels AZ – Feyenoord en FC Utrecht – Ajax geprogrammeerd. Verder kan de KNVB ook in het weekeinde van de bekerfinale terecht, die op 19 april gaat tussen Feyenoord en FC Utrecht. Het helpt in dit scenario natuurlijk flink mee dat geen enkele Nederlandse club nog Europees speelt.

‘Paasvariant’
2. Stel: de stop gaat langer duren. Dan wordt het al meer improviseren. Dan kan het zo zijn dat de KNVB kijkt naar het scenario om de play-offs in te korten. Niet twee duels, maar één. Belangrijk om te weten is dat de clubs de directeur betaald voetbal, Eric Gudde, daar deze week zelf een mandaat voor hebben gegeven. Met play-offs over één duel zou bijvoorbeeld een zondag kunnen worden uitgespaard.

Wat misschien ook kan, is een creatieve ‘paasvariant’. Vroeger kende de eredivisie jarenlang een dubbel competitieprogramma met Pasen, met wedstrijden op zaterdag en op maandag (tweede paasdag). Nu is een dubbel op vrijdag en maandag te overwegen.

Wat de clubs en de KNVB zo lang mogelijk willen vermijden, is het scenario van competitieduels zonder publiek. Al gaan clubs daar straks misschien wel verschillend over denken, afhankelijk van hun plek op de ranglijst.

Play-offs
3. Stel: corona zorgt voor écht lang oponthoud. Dan moeten de play-offs misschien wel helemaal worden geschrapt. Dat zou een drastisch scenario zijn. De Europese tickets worden dan verdeeld op basis van de bekerfinale en de eindstand in de competitie na 34 duels. De hoogst gekwalificeerde ploeg krijgt automatisch het ‘play-offticket’ voor Europees voetbal.

4. Ook niet denkbeeldig: het scenario van een verlengd seizoen. Met de eredivisie die straks doorloopt tot eind mei of nog langer, tot ergens in juni. Maar dan is nodig dat het Europees kampioenschap wordt geschrapt. De UEFA overlegt daar dinsdag over. De Franse krant L’Équipe claimde vandaag al te weten dat het EK naar de zomer van 2021 verhuist. Officieel is dat echter nog niet.

Inkorten
5. En dan is er nog een vijfde variant. Die lijkt nu onwaarschijnlijk en is ook zeker niet wenselijk, maar het is wel het ultieme paardenmiddel: kort de competitie in. Maak van de stand na pakweg 30 wedstrijden straks de eindstand.

AD / foto’s SV

Hoofdsponsor: