15 februari 2014 In de media

Zoeken naar oude vorm

Een stand van de eerste vijf speelronden in 2014 biedt Vitesse weinig houvast. De Gelder­se club haalde maar 6 van de 18 punten. Voor titelkandidaat Vitesse een be­labberd gemiddelde.
Vitesse loopt in 2014 ver achter op de concurrenten Ajax, Feye­noord en FC Twente, maar ook op bijvoorbeeld het toch weer verras­sende PEC Zwolle, AZ en PSV.

Vitesse-trainer Peter Bosz geeft toe dat zijn team dit kalenderjaar veel minder goed speelt, maar hij raakt nog niet in paniek. „Ik kan nu zeggen dat we van de laatste veertien wedstrijden er maar één hebben verloren. Maar dat is na­tuurlijk gelul. Iedereen kan zien dat wij nu minder goed spelen, dat de resultaten even tegenval­len. Ik maak mij geen zorgen in de zin van: hoe gaan we hier in vredesnaam uitkomen. Dat niet. Ik ben trainer en moet wedstrij­den analyseren en mijn spelers helpen. We hebben voor de win­terstop laten zien dat wij het kun­nen.”

De Apeldoornse oefenmeester probeert de druk bij de voetbal­lers weg te halen en rust uit te stralen. Op die manier moet de weg omhoog gevonden worden, te beginnen met een goed resul­taat in de topper tegen FC Twente vandaag in Enschede (18.45 uur). „Ik bied de jongens vastigheden aan. Geef hen het vertrouwen. Als je veel wijzigingen aanbrengt in het team of in de manier van spe­len, dan breng je onrust”, zegt Bosz.

De slechte resultaten van Vitesse houden verband met de matige vorm van Lucas Piazon. Voor de winterstop was de huurling van Chelsea met elf goals en acht as­sists dé man in Arnhem, maar de Braziliaan scoorde dit jaar nog niet en zit even niet lekker in zijn vel. Hij mokt veel tijdens de wed­strijden en op de training. Giste­ren kreeg hij het aan de stok met doelman Piet Velthuizen. Bosz: „We praten met iedereen, ook met Lucas. Maar te veel praten is ook niet goed. Mijn ervaring als speler was dat, als een trainer heel lang aan het woord is, de aan­dacht snel verslapt. Het gaat er ook om hoe je iets brengt. De ene speler is heel gevoelig, de ander heeft schijt aan de hele wereld. Er staat ook nergens in een boekje hoe lang je met een speler moet praten. Wij hebben als technische staf onze eigen manier om spelers te motiveren.”

Bosz voorspelt een mooie wed­strijd tegen FC Twente, dat de af­gelopen twee duels ook niet won. De winnaar houdt aansluiting bij koploper Ajax, de verliezer raakt achterop. „We hebben eerder aan­getoond in grote wedstrijden goed te kunnen voetballen. Wij wonnen thuis van FC Twente en uit van Ajax en PSV. Nu we in een mindere periode zitten, pak­ken we een verdiend punt tegen Feyenoord in De Kuip. FC Twente kan voor ons de ommekeer zijn, maar dat is wel een theoretisch verhaal. Wat ik zie is dat we goed en hard trainen, dat spelers niet zeuren. Dat vind ik belangrijk. De jongens zijn kritisch op zichzelf en op het elftal.”
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: