20 augustus 2016 In de media

Zwaarbevochten zege Vitesse in Kerkrade

Vitesse heeft vanavond een knappe, maar zwaarbevochten zege behaald op bezoek bij Roda JC. De Arnhemmers wonnen door een treffer van Lewis Baker met 0-1. Het betekende de tweede uitoverwinning van dit prille seizoen.
Henk Fraser had zijn elftal op één positie aangepast na de wedstrijd van vorige week tegen ADO Den Haag. In Kerkrade stond Sheran Yeini voor het eerst dit seizoen aan de aftrap. De Israëlische middenvelder kreeg op het middenveld de voorkeur boven Valeri Qazaishvili. De Arnhemmers gingen in Zuid-Limburg op zoek naar eerherstel na de onverwachte nederlaag van vorige week in eigen huis.

In het Parkstad Limburg Stadion waren beide ploegen in de beginfase aan elkaar gewaagd. Vitesse werd voor het eerst gevaarlijk via Baker, die een vrije trap in de handen van Van Leer schoot. En aan de andere kant had Auassar de openingstreffer op zijn voet, maar Eloy Room stond precies op de goede plek. Naarmate de eerste helft vorderde kregen de Arnhemmers meer grip. Roda JC werd daardoor verder teruggedrongen en Vitesse kwam in die fase verdiend op voorsprong via Lewis Baker. De Engelsman kreeg de bal voor zijn voeten nadat Van Wolfwinkel het luchtduel was aangegaan met zijn tegenstander. Baker twijfelde geen moment en verschalkte doelman Van Leer in de korte hoek: 0-1.

Door de voorsprong kreeg Vitesse in het vervolg van de eerste helft meer ruimte om te voetballen. De Arnhemmers bleven weliswaar de gevaarlijkste ploeg, maar grote kansen leverde dat niet meer op.

Direct na de rust bracht Fraser Mitchell van Bergen binnen de lijnen. De jonge aanvaller verving Nathan, waardoor Milot Rashica in de tweede helft vanaf de linkerkant ging spelen. Zowel Roda JC als Vitesse kregen direct na de thee kansen op een treffer. Eerst was de thuisclub dichtbij via Rosheuvel, maar Room hield zijn doel schoon. Van Wolfswinkel leek in de tegenstoot zijn derde competitietreffer te maken, maar Roda-keeper Van Leer greep kordaat in. Het was het laatste wapenfeitje van Van Wolfswinkel, die vervolgens werd vervangen door collega-spits Yuning Zhang.

Omdat de marge slechts één doelpunt was, bleef het razend spannend in Limburg. Rashica had zijn ploeg wat meer lucht kunnen geven na een goede actie, maar de afwerking van de Kosovaar was niet goed genoeg. Enkele minuten later was zijn afwerking wel goed, maar dit keer redde de keeper zijn inzet. De bezoekers bleven er daardoor in geloven, en kregen vlak voor tijd een vrije trap op een gevaarlijke plek. Room hoefde gelukkig niet in actie te komen omdat de bal over de kruising vloog.

De gelijkmaker leek echter alsnog te vallen toen de bal voor de voeten van de geheel vrijstaande Mytides viel. Maar tot opluchting en verbazing van heel Vitesse én het stadion mikte de invaller de bal van dichtbij op de paal. Het was vervolgens hangen en wurgen voor de bezoekers in de slotfase, maar de zege werd gelukkig over de streep getrokken.