22 december 2011 In de media

Zwaarste straf Nijmegen-rellen voor laborant

De politierechter in Arnhem heeft donderdag een 34-jarige Nijmeegse laborant, die als chef van de afdeling radiologie in een ziekenhuis werkt, de zwaarste straf gegeven voor geweld na de wedstrijd NEC-Vitesse op 16 oktober: een werkstraf van 240 uur.

De man kreeg ook drie maanden voorwaardelijke celstraf. Daarnaast kreeg hij precies zoals de andere vier veroordeelden een Goffertverbod voor twee jaar.

Alle veroordeelden moeten bovendien meebetalen aan de aangerichte schade van bijna 25 mille.

De andere werkstraffen die werden opgelegd zijn voor twee verdachten ( een 18-jarige Nijmegenaar en een 22-jarige uit Wijchen) tweehonderd uur en voor twee andere (33 jaar uit Lent en een 37-jarige Nijmegenaar) 180 uur. Volgens de politierechter zijn ze allemaal na de door NEC verloren wedstrijd tegen aartsrivaal Vitesse, betrokken geweest bij geweld dat was gericht tegen de politie en de bussen waarmee Vitesse-supporters werden vervoerd.

Met name de bereden politie en hun paarden hebben het daarbij flink moeten ontgelden. Ze werden ‘uit frustratie’ bekogeld met stenen, takken en dranghekken. Diverse agenten en paarden raakten gewond. Eerder zijn al zes andere hooligans veroordeeld tot werkstraffen van zestig tot 240 uur.


Opnieuw rellende NEC-supporters bestraft om verloren wedstrijd tegen Vitesse

Vijf supporters van de Nijmeegse voetbalclub NEC zijn donderdag door de politierechter in Arnhem veroordeeld voor rellen medio oktober na de wedstrijd tegen Vitesse. De straffen variëren van twee tot drie maanden voorwaardelijke celstraf in combinatie met werkstraffen tussen de 180 en 240 uur.

De NEC-aanhangers keerden zich na de verloren wedstrijd tegen de politie. Tijdens de confrontatie werd gegooid met stenen en takken. Vijf politieagenten raakten gewond, evenals een aantal paarden van de mobiele eenheid. Ook raakten vijf supportersbussen van Vitesse zwaar beschadigd.

De verdachten komen uit Nijmegen, Lent, Wijchen en Capelle aan den IJssel en zijn tussen de 18 en 37. Vijf van de zes die zich moesten verantwoorden hebben volgens de politierechter een ‘wezenlijke bijdrage’ geleverd aan openlijke geweldpleging. Ze kregen naast hun straf een stadionverbod van twee jaar. Een Nijmegenaar werd vrijgesproken.

In de zaak staan bijna dertig verdachten terecht. Vorige maand werden al drie relschoppers veroordeeld tot werkstraffen oplopend tot 240 uur. Drie minderjarige verdachten moeten zich op 2 februari verantwoorden voor de kinderrechter. Ook in maart moeten nog verdachten voor de politierechter verschijnen.

Gelderlander / Arnhem Nieuws

Hoofdsponsor: