11 september 2010 In de media

Zware klap voor Vitesse

Vitesse heeft zaterdagavond een zware klap geïncasseerd bij SC Heerenveen. De Arnhemse ploeg kwam een kwartier voor tijd op 0-1 door Davy Pröpper, maar verspeelde alle drie de punten in de slotfase: 2-1.

Uit een strafschop scoorde Roy Beerens vijf minuten voor tijd 1-1 en in de derde minuut van de blessuretijd zorgde Oussama Assaidi voor 2-1.

De nederlaag betekende de vierde op rij voor Vitesse na Ajax (4-2), FC Twente (0-3) en Feyenoord (4-0).

Vitesse begon met drie nieuwe spelers in de basis. Slobodan Rajkovic en Nacer Barazite droegen voor het eerst het shirt van Vitesse, Ismaïl Aissati was twee weken geleden tegen Feyenoord invaller en startte nu ook.

In totaal stonden vier spelers uit het ‘Zjordania-tijdperk’ in de basis. Ook Nemanja Matic, tegen Feyenoord al vanaf de aftrap erbij, begon.

Doelman Matej Delac, de 18-jarige nieuwkomer met het ambitieuze nummer 1 achterop zijn shirt, begon op de bank. Eloy Room, eigen kweek van Vitesse, krijgt de voorkeur in het doel. Dalibor Stevanovic, Marco van Ginkel en Luca Caldirola raakten hun basisplaats kwijt.

Voor rust waren Vitesse en Heerenveen tegen elkaar opgewassen. De Arnhemse ploeg van trainer Theo Bos zocht nog naar automatismen en afstemming. Bij vlagen leek het wel ergens op; in elk geval is de kwaliteit van de spelers zichtbaar toegenomen.

Achterin was de ploeg wel kwetsbaar, maar Rajkovic stopte veel gaten en Room was in de openingsfase scherp bij een schuiver.

Tot groots spel en grote kansen leidde de kwaliteitsimpuls nog niet. Wel scoorde Lasse Nilsson - vlak voor rust - op het moment dat hij al was afgevlagd. Hij kreeg darvoor een vermaning van scheidsrechter Nijhuis. Die had zijn grensrechter beter kunnen kapittelen. Nilsson stond geen buitenspel.

Een kwartier na rust kreeg Barazite zijn eerste kans. Hij nam de bal prachtig aan met de borst, maar volleerde voorlangs. Het antwoord van Heerenveen was een schot van Grindheim na 65 minuten, dat over de lat scheerde.

De grootste kans van de wedstrijd na 70 minuten was voor Bas Dost, die de bal na een kluts voor de voeten kreeg. Room redde met een schitterende reflex. Drie minuten later kregen achtereenvolgens Pluim (op doelman Steppe) en Aissati (rebound over) grote kansen op een Arnhemse voorsprong.

Het bleek een voorbode. Uit het niets draaide Davy Pröpper schitterend weg van zijn tegenstander en haalde van een meter of twintig uit. De bal stuitte op het gladde veld bij de eerste paal binnen: 0-1.

Vier minuten voor tijd gaf Vitesse de driepunter weg. Djuricic kapte zich handig binnendoor bij Jeroen Drost en liet zich over het uigestrekte been van de verdediger vallen. Strafschop: 1-1 door Roy Beerens.

In de slotfase raakte Vitesse het laatste puntje kwijt en incasseerde een mentale dreun toen Oussama Assaidi vrij de 2-1 kon binnen schieten.

SC Heerenveen - Vitesse 2-1 (0-0): 76. Pröpper 0-1. 85. Beerens 1-1 (strafschop), 90+3 Assaidi 2-1.